Danas sam za ručak srpemala ovu salamu koju sam videla u jednom časopisu. Rezultat je savršena, sočna i ukusna mesna salama. Brzo se sprema, nema dodatnih proprema i zapetljancija, a rezultat je odličan
Sastav:
700 g. mlevenog mesa mešanog ili junećeg
1 jaje
25 g. rendanog Parmigiano Reggano
35 g. suvog paradajza
2 čena belog luka
70 g. suvog hleba + mleka za natapanje
1/2 ravne kafene kašičice bibera,
1/2 ravne kafene kašičice ruzmarina,
1/2 ravne kafene kašičice žalfije
peršun odokativno
soli nisam stavljala, jer je suvi paradajz i parmezan već dovoljno slani
100 g. topljivog sira tipa scarmoza, provolone dimljeni ili ne
100 g. dimljene slanine isečene na trake
Priprema:
Iseckajte na manje parčiće 35 g. suvog paradajza i 2 čena belog luka.
Usitnite i pešun i salviju i ruzmarin, možete koristiti i suve začine, ako nemate svežih.
70 g. suvog hleba stavite u mleko ili u vodu da se dobro namoči, a zatim ocedite i rascepkajte na deliće.
U činiji stavite 700 g. mlevenog mesa, 1 jaje, začine , suvi paradajz, beli luk, hleb i sve dobro premesite jedno 3 minuta.
Meso rastanjite oklagijom između dve providne folije u kvadrat veličine 30 x 20 cm.
Skinite gornji deo folije, donji neka ostaje, uz pomoć njega ćete uvijati rolat.
Na dno poređajte tanke kriške sira, pazeći da 2 cm. od rubova ne bude prekriveno sirom.
Sad pažljivo počnite da uvijate rolat, potpomagajući se providnom folijom.
Neka vam deo gde se preklapa gornji i donji deo mesa bude na dnu.
Zatvorite dobro i bočne strane mesa.
Sada celu salamu obložite kriškama dimljene slanine, pazeći da imate dovoljno slanine i koja će ići ispod mesa. Ovo je potrebno da vam se salama u toku pečenja ne bi otvorila i sir iscureo. Ako vam se i desi da vam sir malo iscuri u toku pečenja ništa strašno.
Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje, malo pouljite na dnu, kao i celu salamu i pospite je odozgo sa još malo ruzmarina.
Ja sam okolo stavila i krompir isečen na pola, samo sam ga malo premazala uljem i posula ruzmarinom.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 45 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар