Škembići, tripice kako god da iz zovete, su uvek rado viđeni u našoj kuhinji. Pravo zimsko jelo na kašiku. Do sada sam pravila škembiće alla Valdostana, kojima smo bili prezadovoljni. Ovaj put me je privukla upotreba kleke i karanfilića, koji nisu tako često zastupljeni u našoj domaćoj kuhinji i prezadovoljni smo rezultatom. Nema zaprške, tako da je jelo vrlo lagano, a ipak zasitno.
Potrebno:
800 g. škembića već očišćenih i isečenih na trake
50 g. putera (puter je vrlo zastupljen u pripremi jela Milana)
150 g. pančete
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 krška celera
4 lista žalfije
5 zrna kleke
5 karanfilića
6 supenih kašika paradajz passate ili gustog soka od paradajza
malo ljute papričice ili ljute aleve paprike
240 g. slanutka iz konzerve
Priprema:
Isecite 150 g. pančete na štapiće.
Sitno iseckajte 1 glavicu crnog luka, 1 šargarepu i 1 dršku celera ili malo rendanog korena celera.
U šerpu stavite 50 g. putera, pančetu, crni luk, celer, šargarepu, 4 lista žalfije, kleku i karanfilić.
Sve zajedno propržite na srednje tihoj vatri, dok povrće ne svene.
Kad se povrće upržilo, dodajte 800 g. škembića i 6 supene kašike paradajz passate, malo ljute papričice ili ljute aleve paprike i malo soli.
Promešajte sve i nalijte sa vodom da ogrezne.
Kuvajte poklopljeno na srednjoj jačini narednih 2 sata dok škembići ne omeknu.
Povremeno promešajte i nalijte još vode, ako je potrebno.
Kada su škembići mekani dodajte proceđen slanutak i kuvajte još 15 minuta.
Na kraju regulišite so i dodajte malo maslinovog ulja.
Služite toplo uz prepečen hleb.
Нема коментара:
Постави коментар