петак, 23. април 2021.

Krem karamel

 Krem karamel 




Sastojci za 6 do 8 porcija:


1/2 litra mleka
4 jaja srednje veličine
4 punih supenih kašika šećera
1  parče korice od limuna
vanilin


Za karamel:


120 g. šećera


Priprema:


Zagrejte 2 litra vode, da bude vrela a rernu zagrejte na 140 stepeni.

Priprema karamela:


U šerpicu staviti 120 g. šećera, mešajte dok se šećer ne istopi i ne napravi karamel.

Na dno svake posudice staviti karamela da prekrije dno i ostaviti da se karamel stegne.

Priprema kreme;


Ogulite ljuštilicom za krompir parče korice od limuna. Pazite da nemate beli deo od kore, jer je on gorak. Ako ste i njega zahvatili, uzmite nožićem i skinite taj beli gorki deo.

Umutiti 4 jaja, sa 4 kašika šećera. Ne treba mnogo mutiti, jer jaja ne trebaju da dobiju na volumenu.

Za to vreme staviti mleko da se zagreje sa koricom limuna , ali ne sme da proključa.

Kada je mleko toplo, skloniti ga sa vatre i usuti toplo mleko u jaja u mlazu i stalno mešati.

Mešati još minut dva, da se sav šećer istopi.

Procediti.

U činijice sa karamelom sipati mleko sa jajima.

Pleh koji koristite za bilo koji krem karamel mora da ima više stranice, da bi moglo da se kuva u tvz. "bagno Maria".

Na dno pleha staviti krpu i poslagati činijice. 

Usuti vode da bude na 1/2 visine činijica, ako je potrebno dodajte još malo vode.

Kuvati na 140 stepeni 90 minuta.

Zatim pleh izvaditi iz rerne i ostaviti da se sve ohladi na sobnoj temperaturi. Ne vaditi činijice iz vode.

Kada se sve ohladilo stavite činijice u frižider na 3 sata da se sasvim ohlade.

Posle 3 sata činijicu ili umočite u vrelu vodu i prvrnite krem karamel na tanjir ili tupom stranom noža idite po unutrašnjoj ivici činijice i prevrnite ga na tanjir.



Нема коментара:

Постави коментар