Krem karamel
Sastojci za 6 do 8 porcija:
1/2 litra mleka
4 jaja srednje veličine
4 punih supenih kašika šećera
1 parče korice od limuna
vanilin
Za karamel:
120 g. šećera
Priprema:
Zagrejte 2 litra vode, da bude vrela a rernu zagrejte na 140 stepeni.
Priprema karamela:
U šerpicu staviti 120 g. šećera, mešajte dok se šećer ne istopi i ne napravi karamel.
Na dno svake posudice staviti karamela da prekrije dno i ostaviti da se karamel stegne.
Priprema kreme;
Ogulite ljuštilicom za krompir parče korice od limuna. Pazite da nemate beli deo od kore, jer je on gorak. Ako ste i njega zahvatili, uzmite nožićem i skinite taj beli gorki deo.
Umutiti 4 jaja, sa 4 kašika šećera. Ne treba mnogo mutiti, jer jaja ne trebaju da dobiju na volumenu.
Za to vreme staviti mleko da se zagreje sa koricom limuna , ali ne sme da proključa.
Kada je mleko toplo, skloniti ga sa vatre i usuti toplo mleko u jaja u mlazu i stalno mešati.
Mešati još minut dva, da se sav šećer istopi.
Procediti.
U činijice sa karamelom sipati mleko sa jajima.
Pleh koji koristite za bilo koji krem karamel mora da ima više stranice, da bi moglo da se kuva u tvz. "bagno Maria".
Na dno pleha staviti krpu i poslagati činijice.
Usuti vode da bude na 1/2 visine činijica, ako je potrebno dodajte još malo vode.
Kuvati na 140 stepeni 90 minuta.
Zatim pleh izvaditi iz rerne i ostaviti da se sve ohladi na sobnoj temperaturi. Ne vaditi činijice iz vode.
Kada se sve ohladilo stavite činijice u frižider na 3 sata da se sasvim ohlade.
Posle 3 sata činijicu ili umočite u vrelu vodu i prvrnite krem karamel na tanjir ili tupom stranom noža idite po unutrašnjoj ivici činijice i prevrnite ga na tanjir.
Нема коментара:
Постави коментар