петак, 18. фебруар 2022.

Bundeva in saor

Bundeva u slatkoj kiseloj kombinaciji, izuzetan prilog ili hladna salata





Sastojci:


500 g. očišćene bundeve

2 veće glavice crvenog crnog luka, može i običan crni luk, ali je meni crveni ukusniji i slađi

50 g. suvog grožđa

50 g. pinola ako nemate možete ih zameniti  bademom sečenim na štapiće, nije original, ali ako nemate pinjole mislim da su bademi dobra zamena

60 ml. sirćeta od belog vina ili od jabuka

1 dl. belog suvog vina

malo maslinovog ulja

biber u zrnu

1 supena kašika šećera

lovorov list

2 čena karanfilića, ako ga ne volite možete i da ga izostavite


Priprema:


Suvo grožđe potopite u vodu da nabubri desetak minuta, a zatim ga ocedite od vode.

Pinjole ili bademe stavite ih u zagrejan teflonski tiganj i blago prepecite, trebaju samo malo ponegde da dobiju bojicu. 

Ostavite ih na tanjiriću sa strane. Nemojte ostavljati u tiganju, jer će se dodatnom toplotom još nepotrebno zagrejati.

Bundevu isecite na kriške, očistite je, a zatim svaku krišku isecite poprečno na listiće debljine oko1/2 cm. 

U pleh od rerne stavite papir za pečenje, poređajte isečenu bundevu i nakapajte odozgo malo maslinovog ulja.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 15 do 20 minuta, dok bundeva ne omekša, a opet ostane čvrsta, ne sme se pretvoriti u kašu, probajte viljuškom.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi dok pripremate crni luk.

Za to vreme isecite na tanke listiće crni luk i prodinstajte ga sa lovorom i karanfilićem. dok ne svene na tihoj vatri sa malo maslinovog ulja. Treba da postane na kraju staklast i providan. Po potrebi dodajte malo vode.

Kada je luk svenuo dodajte mu vino i dinstajte dok vino nije isparilo. 

Zatim dodajte sirće, šećer, biber pojačajte malo vatru i dinstajte dok sirće ne ispari nekih 10-ak minuta.

Dodajte suvo grožđe oceđeno od vode i prepečene pinjole prodinstajte još par minuta, dok luk nije potpuno upio svu tečnost.

Bundeva spremljena na ovaj način je najbolja da se konzumira posle 24 do 48 sati, tako da vam je potrebna činija sa hermetičkim zatvaranjem.

Na dno činije stavite malo maslinovog ulja, i onda redom red bundeve, red luka odozgo, nemojte izbacivati lovor i klinčić, pa tako do vrha. .

Zatvorite, stavite u frižider i sačekajte dan dva da se svi sastojci lepo prožmu. 



Нема коментара:

Постави коментар