петак, 4. фебруар 2022.

Rafaelo od Rodjenka

Rafaelo kuglice jedan od onih sitnih kolača koji ne mogu da fale, barem u našoj kući. Ovaj recept sam dobila od moje najbolje drugarice iz detinjstva, od milja se zovemo Rodjenko, ja sam njen Rodjenko i ona je moj. Divno smo smo se mi družile, polako odrastale i počela je razmena prvih recepata. Od njene mame Milke, gore pomenute u mom profilu sam dobila mnoge divne recepte, kao što su recept kiflice, vanilice i ovaj sjajan recept, za Rafaelo kuglice spavljene sa mlekom. U vreme kada sam dobila recept čini mi se da je bila nestašica svega pa i mleka, a mene su recepti sa mlekom u prahu, koji su tu to vreme kružili za ove kugle, po sistemu snađi se bukvalno užasavali. Što bi znala da kaže moja pokojna majka "Nemoj da mi jedeš iz šerpe, to me podseća na rat i glad", e pa i za mene je mleko u prahu znak totalnog poraza, propasti, bede i uporno sam ga odbijala. Možda zvuči glupo, ali dozvolićete da svako od nas ima svoje bubice, ovo je jedna od mojih



Sastav:


1/2 l. mleka

5 supenih kašika gustina

6 supenih kašika šećera

250 g. putera

250 g. šećera u prahu

300 g. kokosa + za valjanje kuglica

lešnik pečeni, obični, oljušteni badem, šta volite, ja  naviše volim sa pečenim lešnicima, ali ako ih ne volite zamenite sa običnim lešnicima ili ljuštenim bademima


Priprema:


Odvojiti malo mleka i u njemu razmutiti gustin.

Ostatak mleka zagrejati sa šećerom i kada bude vreleo dodati gustin.

Kuvati uz neprestalno mešanje, dok se masa skroz ne zgusne.

Kada se masa zgusnula ostaviti otkriveno, odozgo staviti parče providne folije, tako da prijanja uz površinu kreme. Na taj način vam se neće stvoriti korica prilikom hlađenja mase, niti će vam se stvarati kondenz ako je poklopite.

Kada se masa ohladila penasto umutite puter sa šećerom u prahu. 

Zatim dodajte, kokos imasu sa mlekom.

Sve umutiti da se svi sastojci ujednače i ostaviti poklopljeno 3 sata u frižideru da se masa dobro stegne.

Zatim odvojite mali deo mase kafenom kašičicom, podelite na delove težine od 10 do 14 grama, u zavisnosti da li volite kuglice veća ili manje, ja sam pravila kuglice težine 10 grama, u svaku stavite jedan pečeni lešnik, napravite kuglice. 

Zatim sve kuglice uvaljajte u mleveni kokos.

Od ove mase se dobija dosta kuglica i meni je bilo najlakše da iz pravim deo po deo iz prostog razloga što je u kući toplo, pa da mi se ne omlitavi masa zbog putera. Vi se organizujte kako vam je lakšle. 

Stavite ponovo da se stegnu u frižideru, možete ih i zamrznuti i kasnije samo staviti ponovo u frižider.


Нема коментара:

Постави коментар