петак, 11. фебруар 2022.

Torta od palačinki sa bundevom i pečurkama

Pre neki dan mi je ostalo bundeve, nisam je pripremila za šta sam je namerila, pa sam se odlučila za ovu kombinaciju i odlično je ispalo. Prava jesenja slana torta, izdašna i dekorativna




Za palačinke:


4 jaja

500 ml. mleka

250 g. brašna

malo soli

2 supene kašike ulja

Napomena: Ove palačinke su malo deblje i ne prave se tanko kao klasične palačinke tanke ko flis papir, da bi mogle da izdrže fil.


Fil:


500 g. buneve očišćene

500 g. pečurki 

100 g. kisele pavlake

majčina dušica

ruzmarin


Beli krem:


komad putera ili malo maslinovog ulja

1 luk arpadžik

1 čen belog luka

1 kašika brašna

2 dl. pavlake za kuvanje 

3 dl.  mleka

100 g. kisele pavlake

100 g. špeka


Za posipanje:


100 g. parmezana

puter za podmazivanje pleha


Priprema palačinki:


Umutite penasto jaja, sa malo soli. 

Dodajte mleko i brašno iz dva puta, dok se skroz ne razmuti u smesi.

Na kraju dodajte i ulje.

Prekrijte smesu za palačinke i ostavite da odmori 30 minuta.


 Fil:


Za to vreme očistite bundevu i isecite na listiće kao i pečurke.

U tiganju istopite malo putera ili dodajte maslinovo ulje i prepržite pečurke, sa malo majčine dušice, dok voda koju su pustile ne ispari.

U drugom tiganju na malo masnoće prepržite isečenu bundevu malo ruzmarina i prodinstajte dok bundeva malo ne  omekša nekih 10-ak minuta.

Sjedinite pečurke i bundevu.

Verovatno se pitate zašto sebi komplikujem život i dinstam odvojeno pečurke i bundevu, razlog je taj što pečurke prilikom distanja puštaju dosta svog soka i bundeva dinstana u tom svom soku od pečuraka mi nije baš najbolje rešenje, jer će se bundeva više osećati na pečurke nego na samu sebe.


Beli krem:


Stino iseckajte luk arpadžik, špek na kockice i sitno iseckajte čen belog luka.

Na malo putera izdinstajte sitno seckan luk arpadžik i špek. 

Kada je luk svenuo dodajte sitno seckan čen belog luka i još malo prodinstajte da beli luk pusti svoju aromu.

Kada je luk svenuo sipajte 1 ravnu supenu kašiku brašna, propržite, kao za bešamel, smanjite vatru a zatim dodajte mleka, kuvajte, neka se malo zgusne, dodajte zatim pavlaku kuvanje i kiselu pavlaku, sve dobro promešajte. Sklonite sa vatre, dodajte bibera i soli po ukusu. Ne treba da bude mnogo gusto.

Ispecite palačinke.

Kada ste ispekli sve palačinke izaberite okrugao pleh, da palačinke mogu lepo da vam stanu jedna na drugu. 

Dno premažite sa malo putera.

Na svaku palačinku stavite deo fila sa pečurkama i bundevom, malo belog fila, pospite sa malo parmezana i preko nje stavite sledeću palačinku.

Radite tako dok ne utrošite materijal, sa tim da vam na vrhu bude palačinka prelivena samo belim filom i posuta parmezanom.

Pecite u prethodno zagrejanoj pečnici na 175 stepeni dok vam gornji sloj ne počne blago da rumeni, nekih 20 do 30 minuta u zavisnosti od vaše rerne.

Služite toplo.

Meni je ostalo viška par palačinki, ali to nema veze, u slast smo ih pojeli.

Možete palačinke i uvijati i slagati jednu do druge, pa zatim preliti belim filom, meni se ova ideja sa tortom više svidela, jer mi je dekorativnija.











Нема коментара:

Постави коментар