Ovo je jedan od klasičnih zimskih slatkiša u Italiji. Priprema se za vreme karnevala i Božića. Recept je star, izuzetno ukusan, spolja je krckava korica a unutra topla, mirisna na vaniliju i limun poslastičarska krema. Toplo vam preporučujem da je napravite. Možete je posuti običnim ili prah šećerom, umakati u topljenu čokoladu, u med svaka kombinacija je odlična
Sastav:
500 ml. punomasnog mleka
3 žumanca, ako su manja jaja može i 4
prohvat soli
100 g. šećera
40 g. kukuruznog škroba - gustin
40 g. brašna
aroma vanile
rendana korica od 1/2 limuna
2 jaja
prezla
ulje za prženje
Priprema:
Ove kocke moraju da odstoje u frižideru 4 sata, pre nego što budu mogle da se dovrše, pa vam preporučujem da ih napravite ujutru da bi str ih divršili posle podne.
Prvo treba napraviti klasičnu poslastičarsku kremu.
Odvojite 1 dl. mleka sa strane, a ostatak stavite sa aromom vanile i rendanom koricom od 1/2 limuna da se zagreje.
Prosejte brašno i gustin, da nema grudvica i pomešajte ih.
Umutite prenasto žumanca sa šećerom, zatim dodajte 1 dl. mleka koje ste ostavili sa strane, a zatim dodajte i brašno i gustin.
Mutite mikserom, da nema grudvica.
U toplo mleko sipajte masu od jaja.
Kuvajte kremu, mešajte, na kraju mora da vam bude gusta kao kačamak i da kada povučete varjačom po dnu šerpe da se jasno vidi dno.
Pleh veličine 20 x 20 cm oblozite prozirnom folijom i uspite kuvanu kremu.
Poravnajte kremu i ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider da odstoji naredna 4 sata, da bi se lepo stegla.
Nemojte je nikako prekrivati, jer će vam se u tom slučaju stvoriti vlaga.
Kada su prošla 4 sata izvadite kremu, prevrnite je na radnu površinu naopačke, skinite prozirnu foliju i isecite je na kocke.
Umutite dva jaja sa prohvatom soli.
Stavite prezlu na tanjir.
Svako parče prvo uvaljajte u prezlu, zatim u jaja i ponovo u prezlu.
Radite tako do kraja.
Ove kocke se prže u dubokom ulju, tako da će vam trebati litar, do litar i po ulja, sve zavisi i od količine koju budete pravili.
Kada se ulje dobro zagreje stavite pažljivo kocke, neka bude malo slobodnog prostora između njih, da bi mogle lepo da se isprze sa svih strana.
Kada se lepo zarumene vadite ih uz ulja i poslažite na kuhinjski papir, da upiju višak ulja.
Služite tople ili hladne, uvaljane u šećer u kristalu, ili u prahu ili u topljenu čokoladu, šta god vam padne na pamet.
Нема коментара:
Постави коментар