петак, 16. септембар 2022.

Složenac sa plavim patlidžanom

Složenac divan sa mojim omiljenim povrćem crvenim paprikama i plavim patlidžanom. Ovo je laganija verzija bez bešamela, jaja, pavlake





Sastav:


1 glavica crnog luka, meni je najlepši onaj crveni

maslinovo ulje

1 šargarepa

3 crvene paprike

500 g.  mlevenog mesa

3 čena belog luka

so, biber 

ljuta papričica odoktativno

2 manje je konzerve paradajz pelata

2 sveža paradajza

1 kg. plavog patlidžana

bosiljak



Priprema:


Plavi patlidžan ne ljuštiti, iseči ga uzduž. 

Posoliti i stavljati u cediljku. 

Poklopiti tanjirićem i staviti teži predmet,

Ostaviti da otpusti gorčinu. 

Ova radnja je neophodna čak i ako patlidžan kao ove novije sorte nemaju gorčinu,  jer će na ovaj način upijati manje ulja prikom prženja. 

Ostaviti tako da stoji jedan sat. 

Za to vreme seckati sitno crni luk i šargarepu. 

Papriku očistiti i iseći na kockice. 

Na maslinovom ulju propržiti crni luk, kada je skoro svenuo dodati šargarepu, a zatim i papriku isečenu na kockice.

Kada je paprika blago upržena i izgubula svoju čvrstinu dodati mleveno meso i sve dobro uprziti. Po želji dodati i sitno seckanu ljuti papričicu. 

Dodati soli i bibera. 

Oljuštite dva paradajza, sitno isecite i dodajte mesu. Propržite još par minuta,

Isečeni plavi patlidžan properite pod mlazom hladne vode, a zatim stavite na kuhinjsku krpu i prosušite. 

E sad možete plavi patlidžan blago isprziti na maslinovim ulju ili kao što sam ja uradila, sasvim malo nauljiti tiganj i prepeći svaki parče. Na taj način neće biti masni. 

Odaberite dublji pleh u kome ćete slagati i nauljite dno šerpe. 

Kad vam je koji patlidžan gotov tako ga slažete na dno pleha, dok ne urošite 1/2. 

Na to rasporedite 1/2 od ukupne količine mesa, poravnajte i odozgo izgnječite jednu manju konzervu paradajz pelata i malo seckanog bosiljka. 

Na to složite drugu polovinu prženog patlidžana, na njega rasporedite meso i na kraju na vrhu drugu manju konzervu paradajz pelata i malo bosiljka,

Poklopite alu folijom pleh i pecite na 200 stepeni 50 minuta. 

Zatim otklopite i zapecite. 

Gotovo ne treba da vam bude suvo već da ima safta. 

Odlučno je uz pirinač, kuvan krompir, pire ili domaći hleb.




Нема коментара:

Постави коментар