Prelepi i sunčani Sorrento kod Napulja, gde kažu rastu najbolji limuni, od kojih se pravi najbolji Limunčelo u Italiji, poznat je i po ovom izuzetno ukusnijom receptu za spremanje njoka. Pravi se vrlo lako i brzo, još ako imate već spremljene njoke, za čas posla imaćete prelep ručak
Sastav:
1 kg. njoka, ovde možete naći recept za njoke Njoki sa ostrva Krka
puter za podmazivanje pleha
so
400 g. mozzarelle
100 g. Parmigiano Reggiano
Za sos od paradajza:
maslinovo ulje
1 čen belog luka
800 ml. di paradajz pasate
par listova bosiljka
Priprema:
Mocarelu izvadite iz vode, isecite na kockice i ostavite da se dobro procedi. Višak vode nije poželjan u ovom receptu.
Napravite sos do paradajza:
U šerpicu stavite malo maslinovog ulja i 1 čen belog luka, da se malo proprži, na tihoj vatri. Mora ostati beo, samo da pusti svoju aromu idobije plikove.
Zatim izvadite beli luk i sipajte paradajz, dodajte bosiljak i krčkajte otklopljeno 5 minuta.
Ja nisam solila, jer je parmezan već dovoljno slan, kao i voda u kojoj će se kuvati.
Stavite vodu da proključa, posolite je i stavite njoke da se kuvaju.
Kako izađu na površinu vadite ih rupičastoj velikom kašikom, ocedite ih, a zatim stavite u sos od paradajza i sve primešajte, da se mase lepo spoje.
Pleh u kome ćete peći njoke namastite dobro puterom.
Lepo ih rasporedite po dnu pleha, jedan do drugog, a zatim odgore pospite parmezan i stavite mozzarellu.
Preko stavite sledeći sloj njoka sa paradajz sosom, opet pospite parmezanom i seckanom mocarelom.
Sve stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 250 stepeni da se peče narednih 10 minuta.
Zadnja 3 minuta ukljućite gril. Temperaturu i vreme pečenja minut više ili manje morate prilagoditi i vašoj pećnici. Meni je ovako bilo taman.
Servirajte uživajte.
Нема коментара:
Постави коментар