Da odmah razjasnim nedoumicu, iskusne kuvarice će možda primetiti, na slici je kokoška, a ne pile. Ja sam je napravila ovako punjenu, kako to radim sa piletom iz radoznalosti, ali mi je meso kokoške tvrđe i nisam baš oduševljena. Recept za punjeno pile je apsoluno isti, proveren, nikakva mudrost ispeći pile, ali je punjenje fantazija
Sastav:
Pile težine 1,2 do 1,5 kg.
1 glavica crnog luka
200 g. sveže kobasice
50 g. pirinča
15 g. suvih pečurki
1 dl. belog vina
maslinovo ulje
so, biber
ruzmarin
Priprema:
U šerpicu stavite 50 g. pirinča, nalijte sa 3 puta više vode, posolite i kuvajte.
Kada je već skoro skuvano sklonite sa vatre, poklopite i ono će samo upiti ostatak vode.
Na malo maslinovog ulja ispržite 1 glavicu sitno seckanog crnog luka.
Dok se to prži kobasicama skinite opnu.
Kada je luk svenuo dodajte mu meso od kobasice i usitnite meso viljuškom, da nemate grudvica.
Neka se dobro uprži, dodajte i so i biber.
Za to vreme stavite pečurke u činiju i prelijte ih vrelom vodim da omekšaju 10-ak minuta, a zatim ih ocedite.
Kada se kobasica upržila, dodajte pirinač, pečurke, sve lepo primešajte i zalijte sa vinom.
Dinstajte dok vino ne ispari i masa ne postane dosta suva.
Sklonite sa vatre.
Pile posolite spolja i iznutra, namastite maslinovim uljem i dobro ga utrljajte u pile.
Kašikom punite pile.
Otvor kroz koga ste punili pile ušijte kuhinjskim koncem ili nekako zatvorite otvor čačkalicama.
Pleh nauljite kao i kad pečete pile.
Odozgo pospite pile sa grančicama ruzmarina.
Pecite pile na 180 stepeni dok se ne ispeče.
Možete posle pola sata u pleh dodati krompir, papriku, šargarepu, šta volite od pečenog priloga uz pile i sve zajedno zapeći do kraja.
Нема коментара:
Постави коментар