субота, 4. фебруар 2023.

Lenja pita sa jabukama i orasima

Lenja pita klasika u hladnim zimskim danima. Ova moja je malo drugačija, ne samo što se stavljaju orasi, već i zato što se rendane jabuke ne dinstaju, već se onako izrendane stave preko prve polovine testa



Sastojci za testo:


600 g. brašna

300 g. putera

4 žumanca

200 g. šećera

rendana korica od limuna

trun soli 

vanilin šećer 


Za nadev od jabuka:


1 kg. jabuka očišćenih i izrendanih na krupno rende

200 g. mlevenih oraha ili pola mlevenih, pola sitno seckanih

50 g. suvog grožđa, nema potrebe potapali ih u tečnost

4 belanca

100 g. šećera

1 vanilin šećer

2 kafene kašičice cimeta


Za posipanje:


šećer u prahu


Napomena:


Odnos količine oraha i suvog grožđa odredite prema vašem ukusu. Ja ne volim baš puno suvo grožđe pa sam ga smanjila na uštrb oraha, Možete staviti na primer 150 g. suvog grožđa i 100 g. mlevenih oraha, važno je da oba bude 250 g.


Priprema testa:


Puter izvadite iz frižidera isecite na kocke i ostavite da malo omekša, a brašno prosejte, da nema grudvica.

Brašnu dodati rendanu koricu od limuna, trun soli i vanilin šećer i izmešati. 

U brašnu napravite udubljenje dodajte žumanca i krenite da mesite, ja sam to radila mikserom.

Zatim dodajte puter i sve umesite u glatku masu. 

Testo podelite na dva jednaka dela i oblikujte dve lopte.

Možete ga i u celo formirati u loptu, pa kasnije podeliti na dva dela, meni je ovako lakše.

Na dasci oblikujte lopte, uvijte je u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 30 do 40 minuta, da se testo stegne. 


Priprema nadeva od jabuka i oraha:


Za to vreme oljuštiti, očistiti jabuke i izrendati ih na krupno rende. 

Pomešajte šećer i cimet. 

Dodajte u rendane jabuke šećer sa cimetom, vanilin šećer, suvo grožđe i orahe. 

Na kraju umititie sneg od 4 belanca i polako prevrćući smesu od gore ka dole varjačom dodajte sneg od belanaca, dok cela masa ne postane ujednačena. 

Jedan deo testa izvadite iz frižidera, stavite ga između dva lista papira za pečenje i  razvijte ga oklagijom veličine pleha moj je bio 30 x 30 cm.

Prvo malo testo nežno pritiskajte oklagijom, pa onda, kada še testo malo izdužilo krenite da ga razvijate.

Na testo stavite fil od jabuka. 

Drugi deo testa izradite kao i prvi između dva masna papira, skinite gornji papir i prevrnite ga pažljivo na fil od jabika.

Možete ga razviti i na pobrašnjenoj dasci i onda dasku staviti tako nagnutu iznad fila da prosto tako razvijeno otklizi preko fila od jabuka. 

Pecite u prethodni zagrejanoj pećnici na 200 stepeni nekih 30 minita.

Poslužite posute šećerom u prahu. 








Нема коментара:

Постави коментар