Za one koji od vas do sada nisu čulu za crumble, radi se o voćnom kolaču na kašiku, koji odozgo ima mrvice masnog testa sa puterom za krostate. Može se praviti sa višnjama, trešnjama, šljivama, kajsijama, breskvama, Vrlo lako i brzo se pravi, a izuzeno je ukusan
Sastav za testo:
140 g. brašna
70 g. šećera
80 g. putera - nikako nemojte zameniti puter margarinom, radije odustanite od pravljenja ovog kolača
malo rendane korice id limuna, može i ne mora
kesica vanilin šećera
Za voće:
400 g. očišćenih višanja, mogu i višnje iz kompota, dobro oceđene
sok od 1 limuna
25 g. šećera
Za posipanje:
Amaretto keks usitnjen na parčad, to je odlična kombinacija
Priprema testa:
Brašno prosejte, pa ga pomešajte sa šećerom, vanilin šećeromi malo rendane korice od limuna.
Puter isecite ba kockice, dodajte brašnu i dobro ga utrljajte rukama u brašno, da se apsorbuje i dobije sipkava masa.
Radite to brzo, da ne bi rukama mnogo zagrejali puter.
Napravite kompaktnu kuglu od smese, stavite je u prozirnu foliju i ostavite da se stegne u frižideru minimum 1 sat a može i 2 sata.
Kada je već došlo vreme da izvadite testo, u šerpicu stavite višnje, šećer i sok od limuna.
Kuvajte par minuta, da se šećer otopi.
U okrugao pleh prečnika 20 cm. prebacite višnje i lepo ih poravnajte.
Testo izvadite iz frižidera i narendajte ga na najkrupnije otvore iznad višanja. Lepo ga rasporedite, ali ga nemojte pritiskati.
Pecite u ptethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni nekih 30 do 35 minuta.
Ako imate keks Amaretto malo ga usitnite i pospite odozgo, odlična je kombinacija.
Ja sam našla male Amaretto kekse veličine graška.
Crumble može da se jede topao ili hladan, samostalno ili uz dodatak sladoleda od vanile.
Нема коментара:
Постави коментар