субота, 15. јун 2024.

Crumble sa višnjama

Za one koji od vas do sada nisu čulu za crumble, radi se o voćnom kolaču na kašiku, koji odozgo ima mrvice masnog testa sa puterom za krostate. Može se praviti sa višnjama, trešnjama, šljivama, kajsijama, breskvama, Vrlo lako i brzo se pravi, a izuzeno je ukusan




Sastav za testo:


140 g. brašna

70 g. šećera

80 g. putera - nikako nemojte zameniti puter margarinom, radije odustanite od pravljenja ovog kolača

malo rendane korice id limuna, može i ne mora

kesica vanilin šećera 


Za voće:


400 g. očišćenih višanja, mogu i višnje iz kompota, dobro oceđene

sok od 1 limuna

25 g. šećera


Za posipanje:


Amaretto keks usitnjen na parčad, to je odlična kombinacija 


Priprema testa:


Brašno prosejte, pa ga pomešajte sa šećerom, vanilin šećeromi malo rendane korice od limuna.

Puter isecite ba kockice, dodajte brašnu i dobro ga utrljajte rukama u brašno, da se apsorbuje i dobije sipkava masa. 

Radite to brzo, da ne bi rukama mnogo zagrejali puter. 

Napravite kompaktnu kuglu od smese, stavite je u prozirnu foliju i ostavite da se stegne u frižideru minimum 1 sat a može i 2 sata. 

Kada je već došlo vreme da izvadite testo, u šerpicu stavite višnje, šećer i sok od limuna. 

Kuvajte par minuta, da se šećer otopi. 

U okrugao pleh prečnika 20 cm. prebacite višnje i lepo ih poravnajte. 

Testo izvadite iz frižidera i narendajte ga na najkrupnije otvore iznad višanja. Lepo ga rasporedite, ali ga nemojte pritiskati. 

Pecite u ptethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni nekih 30 do 35 minuta. 

Ako imate keks Amaretto malo ga usitnite i pospite odozgo, odlična je kombinacija. 

Ja sam našla male Amaretto kekse veličine graška.

Crumble može da se jede topao ili hladan, samostalno ili uz dodatak sladoleda od vanile.

Нема коментара:

Постави коментар