Ovaj recept sam dobila još kao devojčurak od moje prijateljice Slađe. Životni putevi su nam se razdvojili i tako sam i zaboravila na ovaj recept, sve do pre neki dan, kada sam ga slučajno naletela na njega. Znam da mi se vrlo svideo, čim sam ga zapisala i evo kad sam je ponovo napravila vidim da se nisam prevarila
Potrebno:
600 g. kora sa pite
500 g. očišćenih višanja, mogu i iz kompota, dobro oceđene
Za premazivanje kora:
3 jaja
2 čaše od jogurta šećera
1 čaša od jogurta ulja (u receptu moje drugarice piše 1+1/2 čaše ulja, ali se meni to učinilo preterano, pa sam smanjila na 1 čašu.
1 čaša jogurta
1 kesica vanilin šećera
1 prašak za pecivo
Za agdu:
2 čaše od jogurta šećera
2 čaše od jogurta vode
1 limun, može i ne mora, meni je mnogo lepše sa limunom
Priprema:
Umutiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer, mutiti, dodati jogurt, ulje i prašak za pecivo.
Pleh od rerne premazati uljem.
Kore podeliti na dva jednaka dela.
Staviti prvu koru na pleh, premazati filom i tako raditi do zadnje kore prve polovine koju takođe namazati filom.
Odozgo staviti višnje i ravnomerno ih rasporediti.
Na isti način slagati i drugu polovinu kora, i najgornju koru premazati filom.
Pitu iseći na kvadrate.
Rernu uključite na 180 i pecite dok lepo ne porumeni oko 25 do 30 minuta.
Pečenu pitu ostaviti da se ohladi.
Kada se pita ohladila napraviti agdu.
Sipati u šerpicu vodu i šećer i sve kuvati na umerenoj vatri 13 minuta.
Pred kraj kuvanja dodati par kriški limuna isečenog na kolutove, a može se dodati i sok od jednog limuna.
Hladnu pitu pažljivo uz pomoć kutlače zaliti sa vrelom agdom.
Ostaviti par sati da pita upije svu agdu.
Нема коментара:
Постави коментар