Kisela banica fina hleb pita sa sirom i jajima. Mekana ko duša i vrlo zasitna. Neka vas ne uplaši razvlačenje kora, to je samo malo tek na 30 cm. oklagijom
Potrebno:
800 g. mekog brašna
25 g. kvasca to je kod mene jedna kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
400 ml. mlake vode
1 kašičica soli
1 kašika masti + 1 kašika ulja
ulje za premazivanje kora
Za fil:
4 jaja
300 g. sira
ulje za prskanje kora
Priprema:
Kvasac izvadite iz frižidera, da se malo smlači na sobnoj temperaturi pre upotrebe.
Brašno prosejte.
U činijicu stavite kvasac, dodajte šećer, malo vode, sve promešajte, dok se kvasac ne istopi.
Zatim dodajte par kašika brašna, rastvorite ih u vodi sa kvascem, poklopite tanjirićem i uvijte u krpe, da starter nadođe.
U brašno sipajte so i priomešajre.
Dodajte punu kašiku masti i skroz je utrljajte u brašno.
Kada je kvasac nadošao napravite rupu u brašnu, dodajte nadošao kvasac, kašiku ulja i mesite testo. Ja to radim mikserom, nekih 10 minuta.
Zatim od testa na ravnoj površini napravite loptu, vratite je u vanglu.
Prekrijte vanglu providnom folijom, prekrijte krpama i ostavite da toplom da naraste.
Kada je testo već naraslo, sa strane, prvo umutite penasto jaja i izdrobiti sir u jaja.
Testo premesite na radnoj površini, izmeriti ga i podeliti na 6 jednakih delova.
Od svakog dela napraviti loptu.
Lopte od testa stavljajte na uljem podmazani tanjir i premažite ih skroz sa uljem.
Kada sre napravili sve lopte, uzmite okrugao pleh veličine 30 cm. može i koji cm. više i dobro ga premažite uljem.
Sada uzmite prvu loptu koju ste napravili i na radnoj površini je rastanjite, prvo vrhovima prstiju, ti jest jagodicama, okrećući je u krug, a zatim i oklagijom. Ako vidite da se testo prilikom razvlačenja vraća, ima jedan stari trik kako rešiti taj problem.
Površinu testa blago premažite uljem i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Videćete da će se posle stajanja testo lepo razvlačiti.
Prvu koru stavite na pleh. Ako vam je malo uža od pleha, ništa za to, slaganjem svih kora ćete ih pritiskati i same će doći do ivica, plus će tokom stajanja narasti i proširiti se.
Svaku koru koju stavite u pleh poprskajte sa malo ulja i lepo premažite, nemojte je nalivati uljem, već tek toliko da možete lepo rasporediti fil odozgo.
Na koru stavite 2,5 kašike fila i rasporedite ga po celoj kori.
Ovaj postipak uradite i sa sledećom korom, stim da je rukama pritisnete po obodima kore, da se sjedine gornja i donja kora i rukama blago pritisnete po celoj površini.
Postupak ponavljajte do kraja, sa tim što fil stavljate i na poslednju koru.
Sada banicu isecite nožem na kvadrate.
Kako ja nisam imala odgovarajući veliki poklopac da banicu prekrijem, stavila sam dve varjače sa suprotnih strana. Kao kad kuvate i stavite varjaču sa strane, da izlazi para, e tako sam stavila sa dve suprotne strane, poklopac odozgo i prekrila krpama.
Uključite rernu na 200 stepeni i dok se rerna zagreje, taman će još malo banjca narasti.
Pecite je u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 35 do 40 minuta, dok lepo ne porumeni.
Eto banica je pečena, lepa je i topla i hladna. Kada se ohladila vratila sam pleh sa ostatkom banice u rernu i bila je odlična i sutradan.
P.S. A gde ćete sa plehovima koji vam stoje u rernu, ako Banicu stavite unutra?
Pa neka vam budu dekor po kući, jednu noć, sutradan ujutru ćete garantovano opet navaliti, da je dokrajčite!
Нема коментара:
Постави коментар