среда, 26. јун 2024.

Kisela banica

Kisela banica fina hleb pita sa sirom i jajima. Mekana ko duša i vrlo zasitna. Neka vas ne uplaši razvlačenje kora, to je samo malo tek na 30 cm. oklagijom 



Potrebno:


800 g. mekog brašna

25 g. kvasca to je kod mene jedna kocka svežeg kvasca

1 kašičica šećera  

400 ml. mlake vode

1 kašičica soli

1 kašika masti + 1 kašika ulja

ulje za premazivanje kora


Za fil:


4 jaja

300 g. sira

ulje za prskanje kora


Priprema:


Kvasac izvadite iz frižidera, da se malo smlači na sobnoj temperaturi pre upotrebe.

Brašno prosejte. 

U činijicu stavite kvasac, dodajte šećer, malo vode, sve promešajte, dok se kvasac ne istopi.

Zatim dodajte par kašika brašna, rastvorite ih u vodi sa kvascem, poklopite tanjirićem i uvijte u krpe, da starter nadođe. 

U brašno sipajte so i priomešajre. 

Dodajte punu kašiku masti i skroz je utrljajte u brašno. 

Kada je kvasac nadošao napravite rupu u brašnu, dodajte nadošao kvasac, kašiku ulja i mesite testo. Ja to radim mikserom, nekih 10 minuta.

Zatim od testa na ravnoj površini napravite loptu, vratite je u vanglu. 

Prekrijte vanglu providnom folijom, prekrijte krpama i ostavite da toplom da naraste.

Kada je testo već naraslo,  sa strane, prvo umutite penasto jaja i izdrobiti sir u jaja. 

Testo premesite na radnoj površini, izmeriti ga i podeliti na 6 jednakih delova. 

Od svakog dela napraviti loptu. 

Lopte od testa stavljajte na uljem podmazani tanjir i premažite ih skroz sa uljem. 

Kada sre napravili sve lopte, uzmite okrugao pleh veličine 30 cm. može i koji cm. više i dobro ga premažite uljem.

Sada uzmite prvu loptu koju ste napravili i na radnoj površini je rastanjite, prvo vrhovima prstiju, ti jest jagodicama, okrećući je u krug, a zatim i oklagijom. Ako vidite da se testo prilikom razvlačenja vraća, ima jedan stari trik kako rešiti taj problem. 

Površinu testa blago premažite uljem i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Videćete da će se posle stajanja testo lepo razvlačiti.

Prvu koru stavite na pleh. Ako vam je malo uža od pleha, ništa za to, slaganjem svih kora ćete ih pritiskati i same će doći do ivica, plus će tokom stajanja narasti i proširiti se.

Svaku koru koju stavite u pleh poprskajte sa malo ulja i lepo premažite, nemojte je nalivati uljem, već tek toliko da možete lepo rasporediti fil odozgo. 

Na koru stavite 2,5 kašike fila i rasporedite ga po celoj kori. 

Ovaj postipak uradite i sa sledećom korom, stim da je rukama pritisnete po obodima kore, da se sjedine gornja i donja kora i rukama blago pritisnete po celoj površini. 

Postupak ponavljajte do kraja, sa tim što fil stavljate i na poslednju koru. 

Sada banicu isecite nožem na kvadrate. 



Kako ja nisam imala odgovarajući veliki poklopac da banicu prekrijem, stavila sam dve varjače sa suprotnih strana. Kao kad kuvate i stavite varjaču sa strane, da izlazi para, e tako sam stavila sa dve suprotne strane, poklopac odozgo i prekrila krpama.



Uključite rernu na 200 stepeni i dok se rerna zagreje, taman će još malo banjca narasti. 

Pecite je u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 35 do 40 minuta, dok lepo ne porumeni. 



Eto banica je pečena, lepa je i topla i hladna. Kada se ohladila vratila sam pleh sa ostatkom banice u rernu i bila je odlična i sutradan. 

P.S. A gde ćete sa plehovima koji vam stoje u rernu, ako Banicu stavite unutra?

Pa neka vam budu dekor po kući, jednu noć, sutradan ujutru ćete garantovano opet navaliti, da je dokrajčite!




Нема коментара:

Постави коментар