недеља, 27. мај 2018.

Sirup od matičnjaka

Matičnjak je vrlo zdrava i zahvalna aromatična biljka. Miriše na limun i zato je u narodu poznata kao i limun trava. Njeno ulje ima umirujuće dejstvo na ceo organizam, ublažava nervozu želudca, reumatizam, a koristi se i protiv uboda komaraca. Obilno rastu u obliku žbuna u saksiji ili bašti. Pripadaju vrsti perena, tako da kad ih jednom posadite mirni ste, svake godine će rasti sve više i obilnije. Jedna biljka može da traje i do 10 godina. Dolazi leto i vrućine i vreme je da se napravi nešto osvežavajuće. Ovaj put recept za sirup od matičnjaka



Sastojci:


100 g matičnjaka, grana i listovi
1 kg šećera
1 l vode
20 g limontusa
3 limuna

Priprema:


Uberite grane matičnjaka, dobro ih properite.



Na kuhinjskoj krpi odvojite grane od listova, i ostavite listove da se prosuše.

Za to vreme stavite 1 litar vode da proključa.

Kada proključa dodajte polako šećer i mešajte dok se šećer sav ne istopi.

Polako i po malo dodajte u ključalu vodu i 20 g limontusa.

Nikako ne dodajte odmah celu količinu limontusa jer će vam se usled hemijske reakcije prilikom svakog dodavanja limontisaa masa zapeniti i cela smesa podignuti. Tako, da ako bi dodali odjednom celu količinu limontusa sve bi vam izletelo iz šerpe.

Isključite i sačekajte da se prohladi.

Kada se masa prohladila dodajte joj listove matičnjaka, sok od 2 limuna, a treći preostali limun takođe isecite na kolutove i dodajte sirupu.

Poklopite i držite tako na tamnom mestu 5 dana, mešajući par puta u toku dana.

Posle 5 dana masu isecedite kroz sitno sito ili gazu i stavite u sterilisane flaše.

Sirup odložite na hladno i tamnom mesto. U slučaju da ga držite na toplom i na suncu moće se desiti da dođe do fermentacije i da vam flaša onako hermetički zatvorena eksplodira.











Нема коментара:

Постави коментар