уторак, 20. новембар 2018.

Češke puslice

Danas želim da podelim sa vama još jedan starinski recept, za sitne kolače, iz mamine sveske. Ja inače nisam baš ljubitelj puslica, onako klot, to mi je mnogo slatko i do sada ih nikada nisam pravila. Ove puslice su mi se izuzetno svidele, zato što drugačije od klasičnih puslica. Pozdrav mojoj Teodori, tamo negde visoko međ zvezdama, draga Mama ovo je još jedam pun pogodak i moja velika radost



Ova količina koju vidite na fotografiji je od pola mere, znači slobodno pravite meru, čak i dve ako imate više gostiju.

Za puslice:


4 belanca
200 g. šećera
250 g. oraha

Za kremu:


2 žumanca
100 g. šećera
100 g. čokolade
100 g. putera

Priprema:


Umutiti 4 belanca sa mrvom soli nekih 5 minuta. 

Zatim počnite da dodajete malo po malo 100 g. šećera i mutite narednih 15 minuta.

Kada ste dobili lep i sjajan šne smanjite brzinu miksera na najmanje i po malo dodajte sve orahe.

Pleh obložite masni papirom i špricom za kolače pravite male gomilice, pazeći da ostavite malo prostora između puslica, da se ne bi slepile.

Ako nemate špric zahvatajte masu kafenom kašičicom i pravite gomilice.

Pećnicu zagrejte na 120 stepeni i pecite puslice 1 sat.

Ugasite pećnicu i ostavite puslice unutra da se ohlade, nemojte ih vaditi iz pećnice.

Dok se puslice hlade napravite fil.

Umutite 2 žumanca i polako dodajte 100 g. šećera. Sve umutite dok ne dobijete buavu masu.

Stavite na paru na srednju jačinu i kuvajte stalno mešajući, dok vam se šećer skroz ne otopi, a krema će se lepo zgusnuti. 

Dodajte čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi.

Zatim ostavite da se masa malo prohladi i dodajte 100 g. umućenog putera.

Ostavite masu da se sasvim ohladi.

Filujte puslice





Нема коментара:

Постави коментар