Evo još jednog u nizu rižota koje rado pravim. Verzije su razne za pripremu ovog rižota, sve u svemu razlikuju se u tome, da li se radič prvo proprži na maslinovom ulju, pa tek onda doda u rižot, ili se kuva zajedno sa pirinčem. Ja sam probala oba načina pripreme i meni je ova prva verzija mnogo ukusnija i jačeg ukusa. Crveni radič je sam po sebi gorkast i mora se kao takav osetiti u rižotu. Jelo je odlično za vreme posta ako puter zamenite sa maslinovim uljem, a parmezan izostavite
Sastav:
1 luk arpadžik
maslinovo ulje
2 glavice crvenog radiča
250 g. pirinča tipa Carnaroli, Vialone nano, Roma
1 dcl. belog vina
7,5 dcl. supe od povrća
1 čen belog luka
puter veličine oraha, može se zameniti sa maslinovim uljem
Parmigiano Reggano ili Grana Padano
orasi može i ne mora
Priprema:
Radič odvojite na listove, dobro properite i ostavite da se ocede od viška vode.
Isecite radič poprečno na trake.
Na maslinovom ulju prorpžite čen belog luka samo par minuta, ne sme da požuti, jer će u suprotnom dati gorak ukus jelu, tek toliko da dobije plikove.
Kada je ćen belog luka propržen dodajte radič i prorpžite ga dok ne svene. Izvadite beli luk.
U drugoj šerpici sitno isecite jedan arpadžik i propržite ga na tihoj vatri dok ne svene.
Zatim dodajte 250 g. pirinča i propržite pirinač dok se ne zacakli, od prilike 1 minut.
Zalijte pirinač sa 1 dcl. belog vina i mešajte sve dok vino ne ispari.
Kad je vino isparilo dodajte po 1 kutlaču supe od povrća u pirinač, sačekajte da supa ispari, pri tom stalno mešajte, i kad supa ispari dodajte sledeću kutlaču i tako redom dok ne dođete do toga da vam ostane samo još jedna kutlača supe.
Probajte prinač bi trebao već da bude skuvan ali "all dente" onako na zub tvrd, da ne bude raskuvan.
Sada dodajte radič u pirinač sve dobro promešajte i dodajte i zadnju kutlaču supe.
Mešajte, sačekajte da supa skoro sasvim ispari.
Kao i kod svih rižota nemojte ga presušiti u ovoj zadnjoj fazi, ali ne sme biti ni vodnjikav, već lepo kremast.
Rižot se na kraju skloni sa vatre i začini sa malo putera veličine oraha i sa parmezanom. Sve lepo promešajte i ostavite da se rižot odmori jedno 2 minuta pre nego što ga budete servirali.
U posnoj varijanti umesto putera dodajte maslinovo ulje, a parmezan izostavite.
Ja sam na kraju prilikom serviranja svakom u rižot dodala po par četvrki oraha.
Нема коментара:
Постави коментар