петак, 9. новембар 2018.

Pečeni kesteni

Kesten, dar jeseni. Volim ga u kombinaciji slanih jela, bilo kao čorbe, proje, prilog od povrća, sve do kolača i marmelada. Ovo je moj način na koji pečem kestene, brzo, lako e ukusno



Sastojci:


Kesten

po želji korica narandže, limuna, ruzmarina, lovor

Priprema:


Prvi način:


Kesten potopiti u vodi na 2 sata.

Ocediti od vode.

Zatim na ispupčenom delu kestena tvz. "stomačiću", napraviti rez u obliku krsta, reckavim nožićem ili adekvatnom spavicom.

Ovo je vrlo važno da vam kesteni ne bi eksplodirali u toku pečenja.

Poređajte kestene u pleh, tako da je isečeni deo okrenut ka gore.

Kestene pecite u prethodno zagrejanoj rerni  na 230 stepeni 25 minuta.

Pečene kestene izvadite iz rerne i uživajte.


Drugi način malo brži od Benedette Rossi:





Kestene prvo potopite u vodu, oni koji plivaju ne valjaju i njih odmah bacite.

Ocedite kestene od vode i zasecite im stomačić horizontalno ili u obliku krsta sve jedno. Važno je da imate isečenu kožicu da vam kestenovi prilikom pečenja u pećnici ne bi eksplodirali. 

Stavite vodu u šerpu blago je posolite i stavite da proključa.

Za to vreme zagrejte rernu na 220 stepeni.

Čim voda proključa stavite kestene u šerpu. Čim ponovo počne da kljujča voda ocedite kestene.

Rasporedite ih u pleh tako da je zasečeni, obliji deo kestena okrenut ka gore. 

Možete aromatizovati kestene, tako što ćete u pećnicu sa kestenima dodati na primer koricu od narandže, limuna ili lovor, ruzmarin, probajte.

Ja sam ovaj put dodala koricu od mandarina

Pecite na 220 stepeni 25 minuta.

Vrele kestene stavite u činiju i prekrijte krpom nekih 5 minuta. 

Uživajte.

Napomena: Ovaj recept sam dopisala, jer uvek volim da probam nešto novo. Oba načina za pečenje kestena su mi dobra. Ako budem probala i onaj sa mikrotalasnom pećnicom dopisaću i njega. Za sada ova dva.


Нема коментара:

Постави коментар