недеља, 25. новембар 2018.

Domaće kiselo mleko

Evo jednostavnog načina da uvek imate domaće kiselo mleko. Nedavno sam kupila novu rernu, tako da sam se oslobodila starog načina pripreme i uvijanja šerpe u ćebiće i ostalih peripetija. Ovako je mnogo brže i jednostavnije. Ako imate zemljanu posudu za kiselo mleko, ukus će biti još bolji. Ja ga obično spremim uveče i ujutru mi je već se gotovo




Sastav:


1 litar punomasnog mleka
2 dcl. jogurta ili 4 supene kašike kiselog mleka

Priprema:


Mleko stavite da se kuva i od momenta kada baci prvi ljuč, kuvajte ga narednih 10 minuta.

Zatim ostavite da se ohladi na 45 stepeni.

Dok se mleko hladi izvadite 2 dcl. jogurta iz frižidera da se smlači na sobnu temperaturu.

Kada se mleko ohladilo dodajte 2 dc. jogurta i sve promešajte.

Mleko stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 50 stepeni narednih 2 sata.

Po proteku 2 sata rernu isključite, a mleko nemojte vaditi iz rerne, već ga ostavite unutra da se skroz ohladi.



Dok ne nabavim zemljanu posudu, dobra je i šerpica za pripremu kiselog mleka.

Нема коментара:

Постави коментар