Evo jednostavnog načina da uvek imate domaće kiselo mleko. Nedavno sam kupila novu rernu, tako da sam se oslobodila starog načina pripreme i uvijanja šerpe u ćebiće i ostalih peripetija. Ovako je mnogo brže i jednostavnije. Ako imate zemljanu posudu za kiselo mleko, ukus će biti još bolji. Ja ga obično spremim uveče i ujutru mi je već se gotovo
Sastav:
1 litar punomasnog mleka
2 dcl. jogurta ili 4 supene kašike kiselog mleka
Priprema:
Mleko stavite da se kuva i od momenta kada baci prvi ljuč, kuvajte ga narednih 10 minuta.
Zatim ostavite da se ohladi na 45 stepeni.
Dok se mleko hladi izvadite 2 dcl. jogurta iz frižidera da se smlači na sobnu temperaturu.
Kada se mleko ohladilo dodajte 2 dc. jogurta i sve promešajte.
Mleko stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 50 stepeni narednih 2 sata.
Po proteku 2 sata rernu isključite, a mleko nemojte vaditi iz rerne, već ga ostavite unutra da se skroz ohladi.
Dok ne nabavim zemljanu posudu, dobra je i šerpica za pripremu kiselog mleka.
Нема коментара:
Постави коментар