Sećam se tačno trenutka kada sam davnih 70-ih godina sa prijateljima kod kojih sam svako leto gostovala u Italji ušla u sladoledžinicu. Pred mojim očima su se pojavila dva nepregledna reda najrazličitijih sladoleda, prelepih jakih boja. Sa desne strane su bili sladoleti tipa čokolada, lešnik, vanila, pistaci, a sa leve strane red sladoleda od svog voća koje možete zamisliti. Moju pažnju i radoznalost su privukli tom prilikom sladoled od dinje i od lubenice. Ti ukusi su mi bili najčudniji i nikada ih do tada nisam prbala. Beše to ljubav na prvi pogled. Kod nas u ex Jugi u to vreme je bio hit "Rumenko" sladoled od jagode na štapiću. I opet sa se pitala zašto se svi ovi sladoledi ne prave kod nas, već moram da čekam celu godinu da se ponovo vratim da bih ponovo u njima uživala. Bilo je to još jedno od stotinjak sličnih pitanja na koje nisam imala odgovor. Ali i to je neka druga priča. Evo recepta za ovaj divan sladoled pa se sladite
Sastojci:
250 ml. slatke pavlake
5 do 6 supenih kašika meda od bagrema
Priprema:
Dinju isitniti na kockice i umutiti u kašu zajedno sa 5 kašika meda.
Umutiti 250 ml. slatke pavlake.
Pomešati dinju i slatku pavlaku, probati i ako volite slađe dodati još jednu supenu kašiku meda.
Smesu sipati u aparat za sladoled i dalje postupiti po uputstvu za korišćenje aparata.
Ako nemate aparat za sladoled, stavite smesu u plastičnu činiju sa hermetičkim poklopcem.
Stavite u friz i ostavite da odstoji 30 minuta.
Izvadite iz friza i umutite celu masu mikserom, da vam se razbiju evenutalni kristali leda koji su se formirali.
Poravnajte celu smesu, vratite u friz i ceo postupak ponovite još 4 puta.
Vaš sladoled je gotov.
Нема коментара:
Постави коментар