петак, 12. јул 2019.

Sladoled sa dinjom

Sećam se tačno trenutka kada sam davnih 70-ih godina sa prijateljima kod kojih sam svako leto gostovala u Italji ušla u sladoledžinicu. Pred mojim očima su se pojavila dva nepregledna reda najrazličitijih sladoleda, prelepih jakih boja. Sa desne strane su bili sladoleti tipa čokolada, lešnik, vanila, pistaci, a sa leve strane red sladoleda od svog voća koje možete zamisliti. Moju pažnju i radoznalost su privukli tom prilikom sladoled od dinje i od lubenice. Ti ukusi su mi bili najčudniji i nikada ih do tada nisam prbala. Beše to ljubav na prvi pogled. Kod nas u ex Jugi u to vreme je bio hit "Rumenko" sladoled od jagode na štapiću. I opet sa se pitala zašto se svi ovi sladoledi ne prave kod nas, već moram da čekam celu godinu da se ponovo vratim da bih ponovo u njima uživala. Bilo je to još jedno od stotinjak sličnih pitanja na koje nisam imala odgovor. Ali i to je neka druga priča. Evo recepta za ovaj divan sladoled pa se sladite



Sastojci:


900 g. očišćene dinje
250 ml. slatke pavlake
5 do 6 supenih kašika meda od bagrema

Priprema:


Dinju isitniti na kockice i umutiti u kašu zajedno sa 5 kašika meda.

Umutiti 250 ml. slatke pavlake.

Pomešati dinju i slatku pavlaku, probati i ako volite slađe dodati još jednu supenu kašiku meda.

Smesu sipati u aparat za sladoled i dalje postupiti po uputstvu za korišćenje aparata.

Ako nemate aparat za sladoled, stavite smesu u plastičnu činiju sa hermetičkim poklopcem. 

Stavite u friz i ostavite da odstoji 30 minuta.

Izvadite iz friza i umutite celu masu mikserom, da vam se razbiju evenutalni kristali leda koji su se formirali.

Poravnajte celu smesu, vratite u friz i ceo postupak ponovite još 4 puta.

Vaš sladoled je gotov.

Нема коментара:

Постави коментар