Ovaj recept je odličan kad vam u frižideru ostanu 4 male zucchine, a ne znate šta sa njima. Šta god bi da pravite od njih količina je nedovoljna. Mi smo od naše 4 zucchine dobili dva puna tanjira uštipaka. Ono što je meni najvažnije kod ovih uštipaka, je to da testo iako se prži u ulju nije masno i teško
Sastav:
4 zucchine
350 g. do 400 g. brašna
1 kafena kašičica šećera
1 jaje
5 g. svežeg kvasca
3,5 dcl. vode
1 supena kašika ulja običnog
1 kafena kašičica soli
ulje za prženje
Priprema:
Izvadite 5 g. kvasca i 1 jaje da se smlače na sobnoj temperaturi.
Vodu zagrejte da bude mlaka.
Prosejte 400 g. brašna.
50 g. brašna ostavite sa strane.
U činijicu stavite 5 g. svežeg kvasca, 1 kafenu kašičicu šećera, malo vode da se sve rastopi.
Dodajte malo brašna, promešajte i poklopite i uvijte u krpe da starter naraste.
1 kafenu kašičicu soli promešajte sa ostatkom brašna.
Naprite udubljenje u brašnu, dodajte nadošao starter, 1 jaje i ostatak vode.
Sve umesite mikserom. Testo je vrlo retko, tako da nemojte misliti da ćete nešto mesiti.
Testo treba da bude gušće nego testo za palačinke.
Kada se testo umesi, ako vidite da vam je testo mnogo retko, dodajte još onih 50 g. brašna, ako je dovoljno gusto, gušće nego za palačinke ostavite kako jeste.
Poklopite testo i ostavite ga da narasta na toplom mestu. Ja ga uvijem u ćebe.
Za to vreme zucchinama isecite gornji i donji deo i tako sve sa korom.
Za one koji se prvi put susreću sa zucchinima one se nikada ne ljušte prilikom pripreme.
Isecite ih na tanke šnite, najbolje uz pomoć ručne seckalice, ili kako se već zove.
U tiganju zagrejte malo ulja, umočite svaku zucchinu u naraslo testo, otresite od viška testa i pržite.
Nemojte pržiti u dubokom ulju. Ulja polako dodajte kako ga bude upijalo testo tokom prženja.
Pržene uštipke odlažite na masan papir da upije višak masnoće.
Eto ideje za odličnu i jeftinu večeru.
Нема коментара:
Постави коментар