уторак, 30. јул 2019.

Hladna salata od pirinča

Ova vrsta hladne salate je dušu dala za letnje dane. Osvežavajuća je, zasitna je i priprema se dan pre upotrebe i možete je u nju stavite svašta nešto što vam se nađe u frižideru, pravila nema, pustite mašti na volju. Ja sam ovom prilikom vrlo lepo "počistila" teglice sa turšijom. Da za neverovati do avgusta mi je ostala, prošle godine sam se malo zaigrala sa pravljenjem, pa smo toga imali i viška. Vrlo je zgodna da se nosi na plažu kad ogladnite posle kupanja, bilo koji celodnevni boravak u prirodi, držite je u ručnom frižideru. Takođe je možete poneti za ručak pauzu, ako na poslu imate frižider gde je možete ostaviti do upotrebe



Sastojci:


100 g. pirinča po osobi. Koristite ili pirinač za salate ili običan kočanski pirinač. Nikako nemojte koristiti pirinač za rižoto.

Dodaci odokativno, kombinacije po volji:

Ljuta salata od šargarepe, recept možete naći ovde
Tikvice u trušiji recept možete naći ovde
kiseli krastavci, paprike, šargarepa, karfiol, lučice, paprike svo povrće iz turšije
masline zelene, crne
kisele pečurke
tunjevina iz konzerve,
inćuni
šunka
salama
sir mladi, kačkavalj, mozzarella (preporučujem vam da sir dodate u salatu pred serviranje, a ako koristite mozzarellu obavezno je pre nego što ćete je isekcati stavite na cediljku da se dobro ocedi)
kukuruz kuvani
artičoke iz ulja ili ukiseljene
malo maslinovog ulja može i ne mora


Priprema:


Odaberite sastojke koje želite da imate u salati.

Turšiju i ostalo ukiseljeno povrće stavite u đevđir da se ocedi.

Dok se povrće cedi stavite u vodu pirinač da se kuva. Vodu obavezno posolite.

Meni je trebalo 12 minuta da skuvam pirinač. Sklonila sam ga 2 minuta pre predviđenog vremena za kuvanje. Nemojte raskuvati pirinač, za ovu salatu on mora biti što bi rekli ovde "al dente", što znači "tvrdo na zub", kuvan ali ne raskuvan.

Sve sastojke isecite na kockice.

Povrće i mesnati ili riblji deo stavite u činiju, a pirinač procedite i properite pod mlazom vode.

Ostavite da se voda ocedi, a zatim spojite pirinač i povrće.

Stavite u plastičnu činiju, poklopite poklopcem i služite posle par sati kada se dobro ohladi.

Odlično je da se spremi uveče za sutrašnji ručak.

Нема коментара:

Постави коментар