уторак, 9. јул 2019.

Sorbetto sa lubenicom

Prvo da vam objasnim šta je sorbetto i zašto nije sladoled. Sorbetto je preteča sladoleda, hladni polučvrsti sladoledić koji se pravi sa agdom od vode, šećera uz dodatak voća, ponekad uz dodatak nekog likera ili vina. Jede se kašičicom, baš zbog svoje ne čvrste strukture. Vrlo su osvežavajući i jeftini za pripremu.
Koliko puta vam se desilo da kupite lubenicu i da umesto sočne slatke lubenice ko med, pojedete parče bljutave vodurine? Meni se baš to u zadnje vreme vrlo često deslo. Da li je to zbog hiper produkcije i lubenica koje se beru pre nego što su potpuno zrele, ili zbog ovog ludog vremena u godinama kada je leti sunčana nedelja događaj, sa kišurinom kao da smo Englezi. Elem, evo rešenja, kako da iskoristite i takvu "baš nikakvu" lubenicu.

 Kad pomislim na lubenicu uvek, ali baš uvek se setim mog starog oca koji je poslednjih godina svog života uporno išao svako malo posle svoje redovne šetnje po gradu, na pijacu Zeleni venac, kupovao lubanicu, ništa manje od 10 kg., jer u to vreme se smatralo da lubenica ispod 10 kg. ne može da bude nikako slatka. Elem, on je tako uporno išao da je kupi i ne često se dešavalo da je po povratku kući, zbog svog narušenog zdravlja na pola puta do kuće pokloni prvom robusnom momku, koga vidi, jer više nema snage ni minut da je drži u rukama. Jednom se tako desilo i čudo, da je hteo da pokloni jednom momku, tu ogromnu ovalnu lubenicu, ali avaj, naišao je tvrd kamen. Sudariše se tako dva "Ma to ne dolazi u obzir" od momka da mu se pokloni lubenica, a od mog oca insistiranje momka da mu je plati. Stavi momak lubenicu na rame i laganim korakom krene prema našoj kući. Moj otac je bio u čudu, ali u srećnom čudu, malo i sramotan, što je eto došlo i to vreme kada on onoliki čovek od preko 2 metra, nema više snage ni da donese lubenicu kući. Od tog dana je kupovao samo manje lubenice u bojazni da ga ne zadesi ista situacija. Videvši kako mu je od cele situacije neprijatno, ja sam žustro "dodavala so na ranu" sa "Eto, jer govorim ja godnama da si prvo trebao da imaš sinove, pa onda mene, pa Bod da nas sad vidi". Uzgred da priznam da to i nije bila baš neka moja šala, jer u jedom periodu mog detinjstva, dosta dugom, ja sam vrlo patila što nemam starijeg brata, ali to je već neka druga priča. Eto moj Veseline sorbetto je u frizu, pa posluži se ti, znaš gde stoje kašičice



Sastojci:


600 g. očišćene lubenice
130 g. šećera
270 ml. vode
1 belance
sok od 1 manjeg limuna

Priprema:


Pošto ste lubenicu dobro očistitli i od kore i od semenka, stavite je u multipraktik da se pretvori u kašu.

Zatim je ocedite kroz gazu. 

Od vode koja se ocedila izmite 270 ml. i stavite u šerpicu. U originalnom recptu je naznačeno da se koristi obična voda i šećer, ali meni je greota ne iskoristiti sok od lubenice, kad već ima blagi ukus iste.

Vodi od lubenice dodajte 130 g. šećera i kuvajte sve od momenta kada proključa 5 minuta.

Ugasite vatru i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ostavite u frižider da se dobro ohladi na sat vremena.

Oceđenu lubenicu takođe stavite u frižider da se dobro ohladi jedno sat vremena.

Kada su se sastojci dobro prohladili umutite sneg od 1 belanca. 

Procedite sok od 1 limuna.

Promešajte oceđeno meso lubenice, sok od limuna i sok od vode i šećera.

Zatim celoj smesi dodajte sneg od belanaca i promešajte da dobijete ujednačenu masu.

Stavite celu smesu u aparat za sladoled i dalje postupite kao po uputstvu za pripremu sladoleda ili sorbetta.

Ako nemate aparat za sladoled celu smesu stavite u plastičnu činijicu sa hermetičkim poklopcem i ostavite u friz na pola sata.

Posle pola sata mikserom umutite celu masu, da razbijete eventualne kristale vode koji su se formirali.

Ponovo izravnajte celu masu i vratite u friz. 

Postupak ponovite 4 puta i vaš sorbetto od lubenice je gotov.




Нема коментара:

Постави коментар