Pod nazivom šljivopita mogu se naći raznorazni recepti od šljiva zapečenih sa šećerom uz dodatak griza i brašna, pa do pravih pita sa korama. Moj recept su pečene šljive sa šećerom i cimetom. Nema tu nikakvog posla, za čas posla je gotovo. Dobićete divne mekane šljive, sa gustim sirupom i cela kuća će vam mirisati na šljive i cimet
Sastav:
750 g. zrelih neočišćenih šljiva
100 g. šećera
1 kesica vanilin šećera
1/3 kašičice cimeta
Priprema:
Šljive operite, prosušite i izvadite ima koštice i odvojite polutke.
Uzmite okrugao pleh prečnika 20 cm. - ovo sam navela čisto radi orijentacije, a vi srazmerno količini šljiva koje budete koristili odaberite pleh.
Dno pleha prekrijte polutkama šljiva, a da im je unutrašnja strana okrenuta ka gore.
Preko stavite još jedan red šljiva, tako da na kraju utrošite sve šljive.
Pomešajte šećer, vanilin šećer i cimet i pospite ga odozgo kašikom, pazeći da vam šećer uđe u sve šupljine između šljiva.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 stepeni 40 minuta, možda i koji minut više.
Na kraju pečenja šljive su omeknule, a na dnu pleha se stvorio prelep gust gust sirup , koji miriše na cimet.
Za prvi put morate da ih kontrolišete od 30 minuta pa na dalje, jer nisu sve šljive iste veličine i zrelosti, a ni rerne nam na 170 stepeni ne peku svima isto.
Lepa je i topla i hladna.
Poslužite ih uz kuglu sladoleda.
Možete napraviti griz sa mlekom ili sutlijaš, pod uslovom da ih mnogo ne zasladite.
Takođe odlična je kombinacija sa hladnim kačamakom i to bi bila odlična posna varijanta.
Griz, sutlijaš i kačamak možete kuvane sipati u modrice za projice ili veće mafine, prethodno navlažene vodom, da se ne bi lepilo. Naravno višak vode otresite i odmah masu sipajte unutra.
Ostaviti da se stegne i ohladi.
Zatim ih prevrnite i servirate sa šljivopitom.
Napravite uštipke, pa ih prelijte šljivopitom.
Ja im odozgo stavila malo keksa Amaretta i to mi je fantastična kombinacija!
Napomena:
U originalnom receptu je stajal mera od 150 g. šećera, ali meni se to učinilo mnogo šećera i bila sam u pravu, jer je kada se ispeče šljivopita dosta slatka.
Нема коментара:
Постави коментар