Integralne namirnice nikada ranije nismo koristili, jer nam baš nešto nisu bile po ukusu. Međutim nova vremena, novi događaji, pa tako i nova pravila u ishrani. Ono što sam primetila kod integralnog pirinča jeste da je mnogo laganiji, kada se pripremi od običnog pirinča. Recept za ovakvu pripremu integralnog pirinča našla sam na pakovanju pirinča kojeg smo kupili. Ovo nije klasični rižot, jer sam pirinač nema karakteristike pirinča za risotto i priprema je drugačija, ali recimo da je ovo risotto odličan za dijabetičare. Nama se jako svidelo.
Sastav:
250 g integralnog pirinča
1 grana ruzmarina
3 lista salvije - žalfije
1 arpadžik
1 cvena paprika babura veća ili dve male
100 g šunke
100 g Grijer sira ili mozzarelle
par grančica limun timijana
so
biber
Priprema:
Isperite pirinač pod mlazom vode.
Stavite ga u šerpu u kojoj ćete ga kuvati, dodajte malo maslinovog ulja, 2 lista salvije i 1 grančicu ruzmarina.
Integralni pirinač treba da se kuva barem 45 minuta. Povremeno ga mešajte, i dolivajte toplom vodom.
Na kraju kada je skuvan treba da ima sasvim malo vode. Ne da bude potpuno suv, ali ne ni da pliva u vodi.
Za to vreme spremite ostale namirnice.
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan arpadžik.
Papriku očistite od semena, isecite na kockice.
Šunku isecite na parčad pa na kockice.
Dodajte papriku i šunku u luk i sve zajedno pržite na laganoj vatri, da se polako i lepo proprži.
Pred kraj prženja dodajte 1 list sitno seckane salvije i pustite da se malo priprži i pusti svoja ulja i aromu.
Mozzarellu isecite na kokcice.
Kada je pirinač skuvan dodajte ga paprikama i šunci i sve dobro promešajte.
Sada dodajte i sitno seckan limun timijan i sve propržite još jedan minut, stalno mešajući.
Dodajte soli i bibera.
Na kraju skinite sa vatre i dodajte sitno seckanu mozzarellu i sve lepo promešajte, videćete da će vam se mozzarela fino istopiti.
Нема коментара:
Постави коментар