петак, 11. мај 2018.

Džem od jagoda

Leto je stiglo, a sa njim i prve voćke. Jagoda već uveliko ima, pojavljuju se trešnje. Ja od svih voćnih namaza najviše volim džem, znači celo voće, ne seckano i ne pasirano, kuvano sa šećerom. Mislila sam ovde godine da napravim marmeladu, da malo usitnim jagode, ali stara ljubav zaborava nema, volim da vidim celu voćku u džemu pa to ti je. Ovako ja pravim džem od jagoda



Sastav:


1,200 kg jagoda
1 limun sok
800 g šećera

Priprema:


Jagode očistite, operite i prosušite. U veću šerpu stavite red šećera, sok od 1 limuna, red jagoda, i tako neizmenično dok svu masu ne utrošite.

Ostavite da odstoji u frižideru 12 sati, najbolje je preko noći.

Sutradan stavite džem da se kuva. Na površini će vam se stvarati pena, koju treba redovno skidati.

Džem od trenutka kada je počeo da kuva, kuvajte nekih 40 do 50 minuta, povrmeno mešajući.

Pred kraj kuvanja stavite čiste tegle i poklopce u rernu da se zagreju na 100 stepeni.

Ostavite ih na toj temperaturi 10 minuta.

Izvadite sve poklopce iz rerne i ostavite na stranu.

Debelim kuhinjskim rukavicama vadite teglu po teglu, punite je vrelom masom, zatvorite.

Teglu prevnite na glavačke, da stoji na poklopcu i ostavite je u šerpu. Šerpu polkopiti poklopcem i prekriti čebetom. Tako raditi dok ne utrošite sve tegle. 

Ja sam od ove mase dobila 4 tegle od po 1/2 kg. 

Tegle ostaviti tako prevrnute dok se ne ohlade.

Kada su se tegle ohladile prevrnite ih da stoje normalno i čućete kako će vakum proraditi i otpočeće pucketanje poklopaca. 





Нема коментара:

Постави коментар