Bavarese je naziv za sve hladne kremaste kolače koji se prave u kombinaciji engleski krem, slatka pavlaka, želatin. Ostalo se dodaje u zavisnosti od recepta. Bavarese je nemačkog porekla u početku bio napitak od slatke pavlake i nekog od likera. Kasnije si francuski kuvari od napitka Bavarese napravili jednu od ovih divnih torti, i tako je ostalo do dana današnjeg
Sastojci za kremu:
6 žumanaca
1/2 litre punomasnog mleka
150 g. šećera
1 štapić vanile
30 ml. limunčela
250 g. bele čokolade
12 g. želatina
10 supenih kašika soka od limuna
kora od 4 limuna
1/2 l. slatke pavlake
Za podlogu:
piškote
mleko i limunčelo za natapanje piškota
Priprema:
Za ovaj recept je najbolje koristiti domaće limune, ali ako ih nemate koriste kupovne.
Dobro operite 4 limuna i nožićem za guljenje krompira skinite koru sa 4 limuna. Pazite da ne isečete i beli deo limuna koji je gorak.
Ako vam je na korama ostalo belog, gorkog, dela od limuna uzmite koru po koru i vrhom noža, polako, nežno pritiskajući, ogulite beli korki deo.
Kada ste završili sa čišćenjem kore od limuna stavite na vatru 1/2 litre punomasnog mleka, dodajte očišćene kore od limuna i štapić vanile, koji ste prethodno otvorili po celoj dužini. Ako nemate štapić vanile iz ovog ili onog razloga, koristite aromu vanile.
Sve poklopite i kuvajte dok mleko ne proključa. Kada mleko počne da ključa isključite ga, ponovo ga poklopite i ostavite tako da odstoji 20 minuta.
Za to vreme uzmite 12g. želatina i potpite ga sa 10 supenih kašika soka od limuna.
Nakon 20 minuta procedite mleko.
Umutite penasto 6 žumanca sa 150 g. šećera, dok masa ne postane svetla i penasta.
Žumancima polako dodajte proceđeno mleko i 30 ml. limunčela.
Sve mešajte na vatri i dovedite kremu na 85 stepeni. Ovo ćete morati da kontrolišete sa kuhinjskim toplomerom.
Kada se krema zagrejala na 85 stepeni sklonite je sa vatre, iscedite želatin od soka od limuna i dodajte ga kremi.
Mešajte sve dok se želatin istopi i kada se istopio dodajte kremi 250 gr. bele čokolade i mešajte dok se sva čokolada takođe ne istopi.
Ostavite da se krema malo prohladi, da ne bude baš vrela.
Sada umutite 1/2 l. slatke pavlake i dodajte je kremi, lagano prevrćući od gore ka dole, dok se dve mase ne sjedine.
Ovo je već gotova krema Bavarese od limuna. Stavite kremu da se prohladi u frižideru i da se malo stegne.
Za to vreme piškote umočite u mešavinu mleka i limunčela. Mere za limunčelo su odokativne, idite na probanje prema vašem ukusu.
Napomena:
Piškote umočite samo sa jedne strane na kratko, kasnije će se one same navlažiti. Meni se desilo da sam ih namočila mnogo, pa kad sam poslagala ceo kolač u pleh sa stranicama koje se skidaju počelo da curi višak mleka sa strane.
Uzmite okrugao pleh kome se skidaju stranice prečnika 28 cm i slažite namočene piškote jednu do druge.
Preko piškota stavite kremu od limuna.
Ukrasite tortu sa slatkom pavlakom i listićima bele čokolade ili kako vi preferirate.
Pre nego što će je servirati tortu držite 6 sati u frizu.
Meni se torta vrlo lepo sekla odmah po izvlačenju ih friza, tako da mi nije bilo potrebno da je posle friza držim par sati u frižideru kako bi mogla da se seče.
Нема коментара:
Постави коментар