четвртак, 23. август 2018.

Džem od šljiva sa narandžom i rumom

Stigle šljive, veselje, biće knedli sa šljivama, biće džema i po koji kolač. Kad god vidim šljive, evo i posle protekle 32 godine, setim se mog tate Veselina, koji ga je obožavao i bezuspešno godinama pokušavao da ga napravi. Nekako je to uvek bilo prekuvano, od prilike kao kad se stavi vojnički pasulj, pa to ide satima da se kuva. Tako da je naš pekmez od šljiva bio nešto kao kitnikez od šljiva, ili još tačnije karamele, gusta masa od koje su mogle da se prave kuglice ili štapići. Ništa zato, sve smo to nas dvoje pojeli, polako, ali uporno. Bilo je i ukusno, malo drugačijeg ukusa od džema, ali sve jedno, pojelo se, jer u kući bacati hranu je bilo svetogrđe. Ovaj džem je prvi džem od šljiva, koji sam ja napravila od "ere posle Veselina", a kao mladoj domaćici dala mi ga je moja komšinica Branka. Videćete već po sastavu da je drugačiji, ali sam tim i posebog ukusa





Sastav:


5 kg. šljiva očišćenih
1/2 kg. šećera
2 dcl. ruma
2 dcl. belog vinskog sirćeta
sok od 1 narandže
6 tegli od po 1/2 kg.


Priprema:


Šljive dobro operite, okoštite.

U širu šerpu u kojoj ćete kuvati džem slažite red šljiva, red šećera i ostavite sve da odstoji u frižideru preko noći. 

Sutradan stavite šiljive na vatru, dodajte odmah 2 dcl. ruma, 2 dcl. belog vinskog sirćeta i sok od 1 narandže. 

Sve dobro promešajte i kuvajte uz stalno mešenje.

Zbog količine tečnosti koju ste stavili, ovaj džem neće vam prskati na sve strane, kao oni gusti džemovi, tako da nije ni teško praviti ga na ringli. Ovo kažem stoga što znam da mnogi preferiraju da ga iz baš iz ovog razloga peku u pećnici.

Pred kraj kuvanja, kada vidite da džem počinje da se zgušnjava, u rernu stavite čiste tegle i poklopce jedne do drugih, ali tako da se ne dodiruju i uključite rernu na 100 stepeni. 

Ostavite ih tako 10 minuta. To je sterilizacija.

Kad provučete varjaču po dnu šerpe i vidite jasan širok trag šerpe džem je dostigao dovoljnu gustinu i kuvan je.

Vadite vrele tegle, punite vrelim džemom, zatvorite odmah, prevrnite naopačke i tako naglavačke iz slažite u veću šerpu. 

Meni je od pola mere izašlo 3 tegle od po 1/2 kg. 

Šerpu poklopite i ušuškajte ćebetom. 

Ostavite tako tegle dok se ne ohlade. Kada su se tegle ohladile prevrnite ih da stoje normalno i čićete pucketanje poklopaca. To je znak da vakum počinje da povlači i na taj način su tegle hermetički zatvorene. 

Meni je ovaj način sa prevrtanjem tegli nekako nasigurniji, tako kontrolišem da li su i poklopci dobro zatvoreni, a i nije mi se nikada desilo da mi se tegle nisu na kraju hermetički zatvorile.

Tegle odložite uh ostalu zimnicu. 

Zimi uh parče domaćeg hleba i putera, je san snova. Ako tog zimskog jutra ne morate da idete na posao, onda ste već na sedmom nebu. 




Нема коментара:

Постави коментар