Divna, lagana salata od plavog patlidžana, dušu dalo za ove vrele dane. Divno je kombinovati je sa trešnjica paradajzom, feta sirom i maslinama, a možete je jesti i klot.
Sastojci:
5 plava patlidžana
3 čena belog luka
veza peršuna
maslivno ulje
balsamico sirće
so
Priprema:
Plave patlidžane isecite sa sve korom na tanke kolutove.
Posolite ih, stavite na cediljku, pritisnite težim predmetom da otpuste gorčinu.
Posle 30 minuta iz properite, pod mlazom hladne vode, da skinete višak soli i poslažite ih na kuhinjski papir da se prosuše.
Kada su se prosuđili uzmite gril tiganj i dobro ga zagrejte.
E u ovom trenutku se mogu pripremiti na dva načina.
Prvi je da pečete kolutove patlidžana onakvi kakvi jesu, to je skroz lagana, dijetalna verzija.
Drugi način je punijeg ukusa, sa opet lagan.
Meni je prženi plavi patlidžan na maslinovom ulju jedan od najlepših i mogla bih da ga jedem do ne iznemoglosti, ali kako upija dosta ulja prilikom prženja, varijanta je skroz nezdrava i ja je ne praktikujem.
Da bite ipak dobili onaj karakteristični "puni ukus" prženog patlidžana u maslinovom ulju, stavite u malu šoljicu od crne kafe malinovo ulje i svako parče patlidžana sasvim blago premažite četkicom sa uljem, samo na gornjoj strani.
Prepecite svako parče okrenuto prvo na nauljenu stranu, a zatim okrenite i na drugu stranu.
Čim počne blago da rumeni slažite u šerpu sa poklopcem.
Kada ste završili sa pečenjem, ostavite da se patližan ohladi u frižideru.
Kada se sve lepo ohladilo, isecite 3 čena belog luka i vezu peršuna, dodajte soli, maslinovog ulja i balsamico sirćeta i služite.
Promešajte sa plavim patlidžanom.
Нема коментара:
Постави коментар