Ja sam veliki ljubitelj svih vrsta pita, slanih, slatkih i peciva uopšte. Ovo je verzija pite na brzinu sa gotovim korama.
Sastojci:
1/2 kg. kora za pitu
400 g. sira
2 dcl. kisele pavlake
4 jaja ako su mala korisite 4 ako su XL dovoljno vam je 3 jaja
1/2 kesice praška za pecivo
ulje za premazivanje kora
ako imate domaćeg kajmaka, to ne trebam ni da vam napominjem, samo stavljajte, na uštrb kisele pavlake u odnosu 100 g. kisele pavlake, 100. gr. kajmaka. Ja nisam ovaj put imala pa zato nisam ni napominjala.
Priprema:
Kore odvojiti na po dve ili tri u grupi, u zavisnosti koliko su vam tanke, odnosno debele kore. One koje ja ovde mogu da nađem malo su deblje i razlikuju se od onih koje mogu da nađem u Beogradu, pa su mi dve kore sasvim dovoljne.
Umutite penasto 4 jaja, dodajte 1/2 kesice praška za pecivo i dobro promešajte, da se prašak istopi.
Dodajte 2 dcl. kisele pavlake i 400 g. izmrvljenog sira i sve lepo promešajte.
Uzmite jednu koru malo je četkicom pouljite, tek toliko da možete da zalepite sledeću koru.
Zatim rasporedite deo mase po celoj kori, pazeći da 1 cm od krajeva kora ostane bez mase. Od prilike to vam dođe 2 do 3 supene kašike po punjenju.
Preklopite onaj ne namazani deo kora sa leve i desne strane ka unutra.
Počnite da urolavate kore. Ne mojte praviti uske rolnice, niti ništa gnječiti i zbijati. Neka bude onako malo i pufnasto, da bi savijača mogla da naraste kada prašak za pecivo krene da radi svoje.
Slažite rolnu jednu do druge u pleh obložen masnim papirom.
Kada ste sve kore trošili, premažite odozgo pitu sa malo ulja.
Pecite na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj pećnici nekih 40 minuta.
Prvih 25 minuta je pecite pokrivenu, a zadnjih 15 minuta otklopite da se lepo zapeče.
Odlična za doručak ili večeru uz jogurt ili pivo.
Нема коментара:
Постави коментар