уторак, 08. јун 2021.

Starinska jagnjeća kisela čorbica

Jagnjeću čorbicu jako volim, i čini mi se da je zadnjih godina malo zapostavljena. Pečena jagnjetina se još uvek jede, ali čorbica nekako ne. Ima više načina na koji se može spremiti, ovo je jedan od njih, poznata jagnjeća kisela čorba. Na isti način možete napraviti i pileću ili teleću čorbicu. 




Sastav:


500 do 700 g. jagnjetine za čorbu, ja koristim vrat

veza zeleni + komad korena celera ili drška celera

1 glavica crnog luka

biber u zrnu

2 do 3 kašike ulja

1 1/2 kašika brašna

malo aleve paprike 1 kašičica od prilike

50 g. pirinča

1 žumance

1/2 čaše kisele pavlake

1 kašika soka od limuna ili sirće po želji

peršun


Priprema:


Stavite meso u vodu, da se kuva sa glavicom crnog luka, vezom zeleni, komadom celera ili drškom celera i malo bibera u zrnu. Neka se polako kuva sve dok meso ne počne da vam se odvaja od kostiju.

Kada je meso skuvano procedite supu, a meso odvojite od kostiju i usitnite na kockice.

Vratite supu da kuva zajedno sa mesom.

U tiganju zagrejte ulje, dodajte brašno i malo ga propržite. 

Sklonite sa vatre i dodajte aleve paprike.

Ubacite zapršku u čorbu i dobro promešajte. Ostavite je da baci jedan ključ, a zatim ubacite i pirinač.

Kuvajte čorbu na umerenoj vatri dok se pirinač na skuva.

Umutite jedno žumance sa 1/2 čaše kisele pavlake i sok od limuna ili sirće.

Kuvanu čorbu sklonite sa vatre i uspite jednu kutlaču čorbe u u smesu od pavlake sve promešajte, a zatim sve to ulijte u supu i promašajte.

Posolite i pospite seckanim peršunom i poslužite.


Napomena:


Ako ste protivnik zaprški rastvorite brašno sa malo vode, da ne bude grudvica, ubacite u supu i mešajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte i alevu papriku i nastavite sa kuvanjem kao da ste sipali zapršku.

Ovu čorbicu možete napraviti i kao belu čorbicu bez dodavanja aleve papriike.


Нема коментара:

Постави коментар