Kolač od kajsija, vrlo kremast i osvežavajući. Recept sam dobila kao tek početnica u kuvanju od moje komšinice Branke
Za testo:
2 žumanca
75 g. šećera
150 g. putera
210 g. brašna
vanilin
Za kremu:
100 g. šećera
3 jaja
50 g. brašna
vanilin
kajsije
Pripema:
Moj pleh za ovaj kolač je bio veličine 22 x 22 cm. Možete ga napraviti i u okruglom plehu.
Penasto umutiti 150 g. putera sa 75 g. šećera, dodati 2 žumanca, 210 g. brašna i vanilin.
Napraviti loptu i testo staviti u frižider da se stegne 45 minuta do sat vremena.
Rastanjiti testo oklagijom veličine pleha.
Kajsije preseći na polutke i povaditi im košpice.
Uključiti pećnicu na 200 stepeni i kada ubacite testo smanjiti na 175 stepeni i peći, da testo bude polu pečeno nekih 7 do 10 minuta zavisi od vaše pećnice.
Za to vreme dok se peče testo umutiti sneg od 3 belanca i ostaviti sa strane.
Umutiti 3 žumanca sa 100 g. šećera i aromom vanile, sve dok ne postane penasta i svetla masa.
Zatim dodati 50 g. brašna.
Isključiti mikser i prevrćući masu od gore ka dole dodati i sneg od 3 belanca.
Polu pečeno testo preliti kremom od jaja i odozgo poređati kolutove kajsija.
Peći na 175 stepeni dok vam blago porumeni krema na površini.
Ja sa, moje malo više zapekla, moglo je i par minuta pre da se izvadi, ali kako sam ga zadnji put pravila pre 20 godina nisam želela da rizikujem i ispao je odličan.
Napomena:
Možda će vam se u udubljenju svake kajsije pojaviti tečnost koje su pustile tokom pečenja. To je sasvim normalno, naročito, ako su jako zrele kajsije.
Нема коментара:
Постави коментар