Danas vam predstavljam drugačiji način za spremanje punjenih tikvica. Koristila sam zucchine italijanske tikvice, koje su vrlo zgodne, ne samo zbog oblika jer su malene, već i zato što nemaju puno semena i jedu se sa sve korom, koja je kada se skuva vrlo mekana. Vrlo su ukusne, sama priprema dosta brzo traje i ako vam ostane nešto od ćufti sutradan možete skuvati malo pašte, pomešati ga sa sosom od paradajza i ćuftama imati lep ručak
350 g. mlevenog mesa, mešanog ili junećeg (takođe možete zameniti 100 g. mlevenog mesa sa istom količinom sveže kobasice
1 jaje
50 g. mortadelle
30 g. rendanog Parmigiano Reggiano ili Pecorina
30 g. prezle
1/3 kašičice muškatnog oraščića
biber
5 tikvica zucchina više manje, gledajte da vam tikvice budu manje
Za sos od paradajza:
maslinovo ulje
300 ml. paradajz passate ili gustog soka od paradajza
1 manja ili 1/2 glavice crvenog crnog luka
1 čen belog luka
bosiljak
ljuta papričica
Priprema:
Mortadelu isecite na sitne kockice.
Pomešajte mleveno meso, mortadelu, prezlu, rendan parmezan, muškatni oraščić, biber i jaje.
Ja nisam stavljala soli, jer su i mortadela i parmezan već dovoljno slani.
Mesite rukama smesu par minuta, dok se sve lepo ne sjedini.
Pokrijte krpom i spremite zucchine.
Tikvicama odsecite oba kraja, i prepolovite ih na pola poprečno.
Zatim pažljivo nožićem za ljuštenje krompira počnite da je dubite malo sa jedne, a zatim završite izdubljivanje i sa druge strane. Ovo vam je najbolji način, jer su zucchine same po sebi vrlo uske i male i na ovaj način ćete izbeći da vam nožić pobegne u stranu da je probušite po kori.
Kada ste sve tikvice izdubili i sa jedne i sa druge strane uzmite parče mesa, stisnite ga u obliku ćevapčića i počnite rukama da punite tivkice.
Stavite meso u tikvicu, gurajte meso ka suprotnom kraju i kada dođe do ivice sa tikvicom zatvorite prstom tikvicu i nastavite da punite dalje. Na taj način vam meso prilikom punjenja neće niti izlaziti na drugu stranu, niti čete imati rupe u punjenju.
Kada ste došli do vrha, pređite prstom preko mesa i otvora na tikvicama, tako da vam je sve u jednom nivou i da nemate rupa.
Ja sam od ove mase dobila 10 komada.
Ostatak mesa sam podelila na kuglice od po 25 grama i dobila 11 kuglica.
Isecite na sitno crni luk i propržite ga na malo maslinovog ulja dok ne svene.
Na pola upržavanja dodajte 1 čen belog luka ucelo i malo ljute papričice. Ako ne volite ljutio izostavite.
Kada je luk svenuo dodajte paradaj pasatu, bosiljak i sve dinstajte nekih 10 ak minuta.
Zatim poređajte tikvice i ćufte u sos. Evo kako je to meni od prilike izgledalo kada je već bilo gotovo.
Meni se desilo da mi je par ćufti bilo u drugom redu, samo su donjim delom dodirivali sos, nema veze, parom i laganim kuvanjem će se skuvati.
Samo ih na pola kuvanja preokrenite , da i druga strana dođe do sosa.
Kuvajte poklopljeno na tihoj vatri sat vremena.
Za to vreme će vam se i sos redukovati. Nemojte nikada mešati, već samo protresite šerpu.
Нема коментара:
Постави коментар