четвртак, 24. јун 2021.

Punjene tikvice sa ćuftama

Danas vam predstavljam drugačiji način za spremanje punjenih tikvica. Koristila sam zucchine italijanske tikvice, koje su vrlo zgodne, ne samo zbog oblika jer su malene, već i zato što nemaju puno semena i jedu se sa sve korom, koja je kada se skuva vrlo mekana. Vrlo su ukusne, sama priprema dosta brzo traje i ako vam ostane nešto od ćufti sutradan možete skuvati malo pašte, pomešati ga sa sosom od paradajza i ćuftama imati lep ručak





Sastojci:


350 g. mlevenog mesa, mešanog ili junećeg (takođe možete zameniti 100 g. mlevenog mesa sa istom količinom sveže kobasice
1 jaje
50 g. mortadelle
30 g. rendanog Parmigiano Reggiano ili Pecorina
30 g. prezle
1/3 kašičice muškatnog oraščića
biber
5 tikvica zucchina više manje, gledajte da vam tikvice budu manje

Za sos od paradajza:


maslinovo ulje
300 ml. paradajz passate ili gustog soka od paradajza
1 manja ili 1/2 glavice crvenog crnog luka
1 čen belog luka
bosiljak
ljuta papričica


Priprema:



Mortadelu isecite na sitne kockice.

Pomešajte mleveno meso, mortadelu, prezlu, rendan parmezan, muškatni oraščić, biber i jaje.

Ja nisam stavljala soli, jer su i mortadela i parmezan već dovoljno slani.

Mesite rukama smesu par minuta, dok se sve lepo ne sjedini.

Pokrijte krpom i spremite zucchine.

Tikvicama odsecite oba kraja, i prepolovite ih na pola poprečno.

Zatim pažljivo nožićem za ljuštenje krompira počnite da je dubite malo sa jedne, a zatim završite izdubljivanje i sa druge strane. Ovo vam je najbolji način, jer su zucchine same po sebi vrlo uske i male i na ovaj način ćete izbeći da vam nožić pobegne u stranu da je probušite po kori.

Kada ste sve tikvice izdubili i sa jedne i sa druge strane uzmite parče mesa, stisnite ga u obliku ćevapčića i počnite rukama da punite tivkice.

Stavite meso u tikvicu, gurajte meso ka suprotnom kraju i kada dođe do ivice sa tikvicom zatvorite prstom tikvicu i nastavite da punite dalje. Na taj način vam meso prilikom punjenja neće niti izlaziti na drugu stranu, niti čete imati rupe u punjenju.

Kada ste došli do vrha, pređite prstom preko mesa i otvora na tikvicama, tako da vam je sve u jednom nivou i da nemate rupa.

Ja sam od ove mase dobila 10 komada.

Ostatak mesa sam podelila na kuglice od po 25 grama i dobila 11 kuglica.






Isecite na sitno crni luk i propržite ga na malo maslinovog ulja dok ne svene. 

Na pola upržavanja dodajte 1 čen belog luka ucelo i malo ljute papričice. Ako ne volite ljutio izostavite.

Kada je luk svenuo dodajte paradaj pasatu, bosiljak i sve dinstajte nekih 10 ak minuta.

Zatim poređajte tikvice i ćufte u sos.  Evo kako je to meni od prilike izgledalo kada je već bilo gotovo.




Sada nalijte tikvice sa vodom, toliko da skoro ogreznu, ali ne iznad vrha, tikvice će još pustiti svoju vodu. 

Meni se desilo da mi je par ćufti bilo u drugom redu, samo su donjim delom dodirivali sos, nema veze, parom i laganim kuvanjem će se skuvati.

Samo ih na pola kuvanja preokrenite , da i druga strana dođe do sosa.

Kuvajte poklopljeno na tihoj vatri sat vremena. 

Za to vreme će vam se i sos redukovati. Nemojte nikada mešati, već samo protresite šerpu.





Нема коментара:

Постави коментар