четвртак, 13. јануар 2022.

Punjena fokača

Fokače volimo i one su mi vrlo zgodne za doručak ili večeru. Ovoga puta sam ih punila i prezadovljna sam. Cela kuća miriše dok se peče



Sastav:


500 g. brašna

25 g. svežeg kvasca

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

150 ml. mleka

100 ml. vode

70 ml. maslinovog ulja ili 50 g. masti + još malo maslinovog ulja za pleh

200 g. pršute, dimljene šunke, špeka, može i goveđa pečenica, mesnata slanina 


Priprema:


Izvaditi kvasac iz frižidera da se smlači na sobnoj temperaturi.

Prosejati brašno.

Mleko i vodu zagrejati da budu mlaki.

Kada se kvasac smlačio pomešati ga u činijici sa šećerom, dodati malo vode, razmutiti i dodati par kašika brašna. Sve umešati  neka masa bude gusta kao za palačinke ili malo gušća.

Poklopiti činijicu tanjirićem, uviti u krpe i ostaviti na toplom da nadođe.

Kada je kvasac nadošao, pomešati ga sa solju, u brašnu napraviti udubljenje, sipati nadošao kvasac, ulje i ostatak tečnosti.

Umestiti testo mikserom ili ručno nekih 15-ak minuta, dok ne postane glatko. Videćete da je na kraju testo vrlo lepo za rad, mekano i ne lepi se za radnu površinu.

Formirajte loptu od testa, zasecite u obliku krsta po površini, stavite u činiju, prekrijte je providnom folijom, uvijte krpama i ostavite na toplom da udostruči masu.

Suhomesnato isecite na kriške od par milimetara debljine, da ne budu kao flis papir, a da ne budu baš ni debele, a zatim na kockice.

Kada je testo nadošlo, premesite ga i razvucite rukama u kvadrat, čisto da imate površinu po kojoj ćete posuti suhomesnato, ne mora ništa precizno da bude.

Po površini stavite seckano suhomesnato, malo pritisnite rukama da malo zađe u testo, a zatim testo preklopite kao kad pravite lisnato testo, kao pismo. Gornji deo testa preklopite do polovine testa ka dole, donji deo testa preko preklopljenog dela ka gore. Zatim levi deo testa do polovine i desnim delom testa sve preklopite.

Oblikujte loptu, premažite je maslinovim uljem i ostavite da narasta prekriveno još 30 minuta.

Na pleh od rerne stavite papir za pečenje i nauljite dobro maslinovim uljem pleh od rerne. Možete i bez papira za pečenje, meni je sa papirom mnogo zgodnije, jer ne moram da prljam ceo pleh.

Izručite nadošlo testo i prstima rastanjite. Premažite ga maslinovim uljem. 

Ako se ne razvlači lepo sačekajte 15 minuta i nastavite razvlačenje.



Ostaviti tako testo da narasta još jedno 30 minuta.

Pećnicu uključiti na 200 stepeni.

U trenutku kada stavite testo da se peče smanjiti vatru na 180 stepeni i peći dok lepo ne proumeni nekh 30 do 35 minuta.

Kada je fokača pečena, poprskajte je sa malo vode i prekrijte krpom. 

Ostavite tako da se malo odmori 10 minuta.

Odlična je i mekana i ukusna.

Napomena: 

Komentar moga muža je da bi bilo dobro puniti je duvan čvarcima!

Nisam pravila, ovde nema duvan čvaraka, ali mislim da je ideja odlična!






Нема коментара:

Постави коментар