Ovo je recept za klasične slane štanglice sa kimom, ili ti koktel štanglice. Recept iz nekih 60-ih godina isećen iz novina. Štanglice možete praviti na dva načina, sa i bez praška za pecivo. U originalnom receptu praška za pecivo nema, pa sam se bojala da ne budu tvrde. Mogu vam reći da su ove štanglilce spremljene oba načina sa i bez praška za pecivo vrlo ukisne, čak su one bez praška za pecivo nama lepše, jer su krokantnije. Napravite testo i pred razvlačenje podelite ga na dva jednaka dela i u jedan deo dodajte pola doze praška za pecivo i umesite. Tako ćete imati obe varijante, pa se odlučite za onu koja vam se više sviđa
Sastav:
500 g. brašna
200 g. putera
2 jaja
250 ml. mleka
80 g. naribanog kačkavalja
1 kafena kašičica soli
1 prašak za pecivo za celu masu
Za premazivanje:
1 žumance + 2 kafene kašičice mleka
kim, susam šta volite, ja sam preskočila ovaj deo
Priprema:
Puter izvadite iz frižidera, isecite na komade i ostavite da se malo smlači na sobnoj temperaturi.
Prosejte brašno, dodajte so i promešajte.
U brašnu napravite udubljenje i uspite puter, jaja i mleko.
Umestite glatko testo.
Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se stegne u frižiteru sat vremena.
Kad se testo steglo, ili ga razvijajte celo kako jeste ili ga podelite na dva jednaka dela.
Jedan deo vratite u frižide, a drugi deo malo pritisnite rukama, pospite sa 1/2 kesice praška za pecivo i sve umesite.
Sada ravucite testo u kvadrat debljine od oko 1 cm.
Premažite sve žumancetom i secite štanglice širene 1 cm, a dužine 5 do 6 cm.
Pospite susamom ili kimom, ako volite.
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i u njega slažite štanglice, sa razmakom, jer će u toku pečenja blago narasti.
Isti postupak vam je i za drugo testo, samo što ne dodajete prašak za pecivo.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 20 minuta, dok lepo ne porumene.
Нема коментара:
Постави коментар