субота, 8. јануар 2022.

Štanglice sa kačkavaljem

Ovo je recept za klasične slane štanglice sa kimom, ili ti koktel štanglice. Recept iz nekih 60-ih godina isećen iz novina. Štanglice možete praviti na dva načina, sa i bez praška za pecivo. U originalnom receptu praška za pecivo nema, pa sam se bojala da ne budu tvrde. Mogu vam reći da su ove štanglilce spremljene oba načina sa i bez praška za pecivo vrlo ukisne, čak su one bez praška za pecivo nama lepše, jer su krokantnije. Napravite testo i pred razvlačenje podelite ga na dva jednaka dela i u jedan deo dodajte pola doze praška za pecivo i umesite. Tako ćete imati obe varijante, pa se odlučite za onu koja vam se više sviđa




Sastav:


500 g. brašna

200 g. putera 

2 jaja

250 ml. mleka

80 g. naribanog kačkavalja

1 kafena kašičica soli

1 prašak za pecivo za celu masu 


Za premazivanje:


1 žumance + 2 kafene kašičice mleka

kim, susam šta volite, ja sam preskočila ovaj deo



Priprema:


Puter izvadite iz frižidera, isecite na komade i ostavite da se malo smlači na sobnoj temperaturi.

Prosejte brašno, dodajte so i promešajte.

U brašnu napravite udubljenje i uspite puter, jaja i mleko. 

Umestite glatko testo. 

Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se stegne u frižiteru sat vremena.

Kad se testo steglo, ili ga razvijajte celo kako jeste ili ga podelite na dva jednaka dela. 

Jedan deo vratite u frižide, a drugi deo malo pritisnite rukama, pospite sa 1/2 kesice praška za pecivo i sve umesite.

Sada ravucite testo u kvadrat debljine od oko 1 cm. 

Premažite sve žumancetom i secite štanglice širene 1 cm, a dužine 5 do 6 cm. 

Pospite susamom ili kimom, ako volite.

Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i u njega slažite štanglice, sa razmakom, jer će u toku pečenja blago narasti.

Isti postupak vam je i za drugo testo, samo što ne dodajete prašak za pecivo.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 20 minuta, dok lepo ne porumene.



Нема коментара:

Постави коментар