недеља, 2. јануар 2022.

Sulti pita

Sulti pita, koja ustvari nije pita, već jedna ogromna preukusna palačinka, koja se peče u rerni i može se filovati kao slana ili slatka. U slanoj varijanti sa sirom i barenim jajima. Knjiga kaže da se vrlo često priprema u gradskim porodicama Prizrena i ostalim metohijskim gradovima. Odlična je ne samo što se spremi o čas posla, već je i izuzetno ukusna i lagana




Sastav:


4 jaja

250 ml. mleka

5 supenih kašika brašna

4 kašike ulja

prohvat soli


Za slano punjenje:


2 kuvana jaja

parče belog sira, može kravlji ili ovčiji stariji, može i sremski sir

1 rakijska čašica ulja za pleh


Slatka varijanta:


bilo koji pekmez, nutela, čokolada, šta god vam padne na pamet


Priprema:


Skuvajte 2 jaja.

Ako koristite stariji sir kao ja usitnite ga.

Rernu uključite na 200 stepeni. 

Kad se rerna ugrejala počnite sa pripremom pite.

Penasto umutite jaja sa malo soli, dok ne postanu lepa nadošla, penasta i ne udvostruče volumen.

Dodajte mleko, zatim brašno iz par puta i na kraju ulje.

Stavite rakijsku čašicu ulja u pleh od rerne i premažite dobro sa svih strana. Ja sam koristila manji pleh dimenzija 34 x 24 cm, jer nisam imala veći, može i u tom, ali nikako u manjem, jer će kora biti mnogo debela.

Stavite pleh sa uljem u vrelu pećnicu nekih 30 sekundi, da se ulje zagreje, a da ne počne da vam gori.

Izvadite pleh sa vrelim uljem, još malo okrenite pleh, da se naulje i stranice i uspite unutra masu.

Pecite nekih 10 do 15 minuta, zavisi koliko vam je jaka pećnica. Od prilike treba da izgleda ovako kada je pečeno, da bude lepo pečeno i gornja i donja korica, a opet ne prepečeno.



Izvadite pleh iz rerne i odmah pospite koru barenim jajima i sirom. 

Ostavite par minuta da ne bude baš vrela, a zatim je uvijte u rolat.



Ostavite tako par minuta, secite na parčiće, ukusna je i topla i hladna.





Нема коментара:

Постави коментар