четвртак, 9. јун 2022.

Gorgonzola sa orasima

Mogla bih ovo da nazovem i tortom sa gorgonzolom i orasima, a mogla bi da se zove i “Ale gde su nestali orasi”? Evo ih tu su smeškajuti se i namiguju ti između dva sloja sira 😂. Da ne dužim mnogo, vrlo ukusna, može se poslužiti kao deo mezetluka, predjela ili počujte, počujte posle glavnog jela sa kruškama ili jabukama. Inače po mom mišljenju gorgonzola i jabuke su odlična kombinacija. Kreće recept, brz i lak za pripremu




Sastav:


200 g. Gorgonzole

250 g. sira mascarpone

100 do 150 g. oraha


Priprema:


Odstraniti koricu od gorgonzole.

Staviti je u činiju, razbiti je malo viljuškom i dodati joj tri kašike mascarpone sira. Sve promešati, da se masa ujednači i razblaži radi lakšeg premazivanja.

Smesu izmeriti i podeliti na tri jednaka dela.

Ostatak mascarpone sira takođe podeliti na tri jednaka dela. 

Orasima odvojiti par polutki za ukrašavanje, a ostale orahe polomiti rukama na delove.

Izlomljene orahe tskođe podeliti na tri jednaka dela.

Uzeti činijicu, ili gde god ste več naumili da oblikujete sir, može biti vrlo lepa i okrugla. Moja je bila pravougaona, iskoristila sam plastičnu kutijicu u kojoj držim puter, a dimenzije su joj 14 x 10 cm. Ovo je čisto radi orijentacije.

Obložite kalup sa providnom folijom, ali tako da imate deo folije i preko ivica kalupa, da bi mogli da zatvorite naslagan sir.

Na dno prvi sloj neka vam bude gorgonzola, lepo je poravnajte.



Na nju stavite trećinu oraha, malo ih pritisnite, tek da se slepe, preko toga premažite mascarpone i ovakvo slaganje gorgonzola, orasi i mascarpone  ponovite još dva puta. Na vrhu vam je mascarpone. 

Prekrijte zadnji sloj sa mascarpone sirom, prekrijte providnom folijom i ostavite na par sati da se stegne u frižideru.

Kada se masa stegla izvadite je iz kalupa, prevrnite naopačke i ukrasite. 


Važna napomena:


Ja sam gorgonzolu mešala sa mascarpone sirom iz prostog razloga što sam gorgonzolu kupila u samoposluzi i ona je bila oblika parčeta okrugle torte, znači nije nikako mogla da se iseče na tri jednaka dela i kao takva slaže, pa sam se dosetila, da je malo razblažim sa mascarpone sirom da bi mogla ravnomerno da je nanosim. Ako vi imate prodavca sira koji može da vam iseče tri jednaka pravougaona parčeta ostaje vam samo da sve poslažete kao u opisu recepta, bez da mešate u početku gorgonzolu sa mascarponeom. Sad će moj Rođenka da kaže: “Eto pametnica, čega se ona sve ne seti”😘










Нема коментара:

Постави коментар