субота, 11. јун 2022.

Hladna čorbica od povrća

Hladnih jela nikad dosta leti, a čorbice su baš fine, kad ih pojedete siti ste i rashlađeni. Ja već imam par ovakvih hladnih čorbi, možete ih pogledati pod oznakom “Hladne čorbice” još jedna nije na odmet, ovog puta sa dosta raznolikog povrća






Sastojci:



2 crvene paprike
1 plavi patlidžan
3 zucchina tikvica manjih ili 2 naše manje. Ako možete da birate zucchine su bolje, ukusnije, a i nema škarta.
2 krompira
4 paradajza ili manja konzerva paradajz pelata
maslinovo ulje
1 čen belog luka
so, biber


Priprema:



Paradajzu pri dnu zasecite kožicu u obliku krsta i potopite na par minuta u vrelu vodu, a zatim u hladnu.

Oljuštite ga.

Paprke očistite od semena.

Krompir oljuštite.

Plavi patlidžan oljuštite.

Zucchinama odsecite gornji i donji deo. 

Ako koristite naše tikvice odstranite gornji i donji deo, morate ih oljuštiti, preseći uzduž na  četvrtine i odstraniti seme. 

Kod zucchina se ne ljušti kora, seme im je minijaturno, pa se ne otklanja.

Svo povrće isecite na kocke, ni velike, ni male, sve će to kasnije da ide u blender.

Oljuštite čen belog luka.

U šerpu stavite malo maslinovog ulja i stavite unutra čen belog luka. 

Neka zacvrči i pusti aromu, ne sme da požuti, prevrčite ga sa svih strana da dobije plikove i ostane beo. 

Kada je beli luk pustio aromu dodajte svo povrće.

Ako koristite paradajz pelat samo ga iznad šerpe izgnječite rukama.

Promešajte, poklopite i neka se krčka 10 minuta na srednje tihoj vatri.

Za to vreme skuvajte litar vode. 

Posle deset minuta krčkanja, izvadite čen belog luka, dodajte vodu, so, biber i krčkajte još pola sata. Ja sam na pola kuvanja skinula poklopac, da mi čorbica ne bi bila retka.

Sklonite sa vatre, ostavite da se čorbica prohladi. 

Zatim sve usitnite mini primerom ili blenderom, šta već imate. 

Hladnu čorbicu začinite sitno seckanim bosiljkom i ostavite u frižider da se dobro rashladi par sati.







Нема коментара:

Постави коментар