Ovaj recept bi komotno moglao da uđe u rubriku “izgubljeno, nađeno”. Da ne dužim recept sam pre više decenija zapisala u jednu od mojih mnogobrojnih sveski recepata, od jedne selidbe do druge nisam imala vreme na da ga potražim, a stalno mi se vrzmao po glavi. Elem, kad sam ga prinašla, trebalo je sačekati da nađem sveže sardine, kažu da su sad u junu najbolje, pa sve do oktobra. Eto nađoh ih juče i kupih duplo više nego što mi treba za čorbi, da iskoristim i za još jedno jelo s sardinama
Sastav:
750 g. svežih sardina
500 g. krompira
1 crveni crni luk kapulica
2 struka praziluka, srednjeg, ne mnogo velikih
4 kašike maslinovog ulja
1 litar vode
parče kore od narandže
3 čena belog luka
2 paradajza, ja sam koristila volovsko srce, jer nema puni semenki
1 list lovora
peršun
Priprema:
Sardine očistite.
Povucite je za glavu i sa glavom će izaći i utriba.
Sada palcem idite duž središnje kosti od mesta gde ne bila glava do repa.
Odvojite pažljivo središnju kost sa repom.
Ostaće vam u ruci sardina na list, kako je ja zovem.
Sardine nemojte prati, samo ih dobro sa stand gde je meso, prisušite krpom.
Ako vam nije jasno kako da je očistite imate dosta video snimaka na tu temu, pa pogledajte.
Crni luk i praziluk sitno iseckajte i na tihoj vatri na maslinovom ulju neka vam se prodinsta, dok ne svene, morate mešati i paziti da vam ne požuti.
Za to vreme, paradajzu odstranite semenke i sitno iseckajte. Možete ga i oljuštiti ja nisam.
Takođe sitno iseckajte beli luk.
Uzmite ljuštilicu za krompir i odsecite jedno fino parče kore od narandže.
Nožićem pažljivo stružući odstranite beli deo koji je gorak.
Krompir oljuštite i isecite po dužini. Neka vam stoji u vodi do upotrebe.
Kada su luk i praziluk sve ili dodajte im beli luk, i lovor i kratko prodinstajte jedan minut, da luk pusti svoju aromu.
Zatim dodajte koru od narandže, paradajz, kratko prodinstajte minut dva.
Na kraju dodajte krompir, biber i nalijte sa 1 litrom vode.
Poklopite i kuvajte na umerenoj vatri dok vam se krompir ne skuva, nekih 20 do 30 minuta.
Zatim dodajte sardine, sinto seckan peršun i kuvajte još 10 minuta.
Ba kraju posolite.
Нема коментара:
Постави коментар