понедељак, 22. јул 2024.

Leskovački uštipci od mesa

Leskovački uštipci su idealni da se pripreme na roštilju, ako nemate roštilj i teflonski tiganj će vam dobro poslužiti. Lako i brzo se spremaju i izuzetno su ukusnu. Mi smo pre neko veče imali takvu brzinsku večeru i uz malo svežeg paradajza, parče hleba ništa vam drugo ne treba. Naša zimska varijanta su servirani uz restovan ili pire krompir




Sastav:


400 g. mlevenog mesa junećeg ili mešano

1 glavica crnog luka 

3 čena belog luka

200 g. kačkavalja 

200 g. suvog vrata, dimljene šunke ili dimljene slanine

1 puna kašičica slatke aleve paprike 

1/2 kašičice ili malo više, ako volite više ljuto, tucane ljute aleve paprike 

minimalno soli, jer i kačkavalj i suhomesnato su već slani

1/2 kašičice praška za pecivo


Priprema:


Crni i beli luk isecite što sitnije. Beli luk je možda bolje i zgnječiti gnječilicom.

Kačkavalj i dimljeno suhomesnato iseći na male kockice. 

Sve sastojke staviti u vanglu i mesiti rukama. 

Kada vam meso dobije rumenu boju od aleve paprike znači da su se svi sastojci lepo sjedinili. 

Pod uslovom da koristite sveže meso, ako ne želite da ga koristite odmah, možete ga staviti u hermetički zatvorenu činiju i koristiti uveče. 

Uzmite manje gomilice mesa, stisnie rukama da budu kompaktni,  forma je nebitna, njihova lepota i jeste u time da nisu svi pod konac isti. 

Zagrejte teflonski tiganj ili roštilj, koji ste malo podmazali uljem i pecite uštipke, prvo sa jedne strane, kad su lepi porumenelo sa te strane okrenite ih na drugu stranu. Nemojte ih prilikom pečenja prevrtati više puta. 

Eto to je sva mudrost, dobićete od ove mase lepu količinu uštipaka.

Ovo je osnovnj recept, naravno kasnje možete povećavati ili smanjivati sastojke po vašem ukusu. Nama je ovako bilo taman.





Нема коментара:

Постави коментар