Sok od bresvki, na isti način kožete napraviti i sok od bilo kog drugog voća, jagoda, kajsija, jabuka, krušaka. Pravi se lako i relativno brzo, najveći posao vam je oko čišćenja voća.
Potrebno:
1 kilogram breskvi oljuštenih i bez koštica
350 do 400 g. šećera u zavisnosti od slatkoće samog voća i od toga da li volite više ili manje slatko
1 litar vode
1 sok od limuna, može i malko više.
Napomena: ja sam pravila sok od 2 kg. breskvi i dodala soka od 2,5 limuna.
Priprema:
Stavite vodu i šećer da se skuvaju i od kada provri, neka se kuva 5 minuta.
Dodajte oljuštene i iseckane breskve i kuvajte još 10 minuta od kada provri.
Zatim ih usitinite štapnim mikserom u kašu.
Kuvajte sok još 5 minuta i skidajte penu koja se pojavila na površini.
Zatim dodajte sok od limuna, kuvajte još jedno 2 minuta.
Dok spremate sok oprane i suve flaše i poklopce stavite u rernu i uključite je na 100 stepeni.
Od momenta kada rerna dostigne 100 stepeni neka budu 10 minuta. Na taj način ćete steriilizovati flaše u poklopce.
Vrelim sokom punite vrele flaše, zatvorite, prevrnite naopačke slažite u šerpu sa poklopcem, prekrijte ćebetom i ostavite ih tako do sutradan, dok se potpuno ne ohlade.
Hladne prevrnite u normalan položaj i ubrzo čucete puckatanje, vakum koji povuće poklopac.
Odložite sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар