среда, 31. јул 2024.

Sok od breakve

Sok od bresvki, na isti način kožete napraviti i sok od bilo kog drugog voća, jagoda, kajsija, jabuka, krušaka. Pravi se lako i relativno brzo, najveći posao vam je oko čišćenja voća. 




Potrebno:


1 kilogram breskvi oljuštenih i bez koštica

350 do 400 g. šećera u zavisnosti od slatkoće samog voća i od toga  da li volite više ili manje slatko

1 litar vode

1 sok od limuna, može i malko više.


Napomena: ja sam pravila sok od 2 kg. breskvi i dodala soka od 2,5 limuna.


Priprema:


Stavite vodu i šećer da se skuvaju i od kada provri, neka se kuva 5 minuta.

Dodajte oljuštene i  iseckane breskve i kuvajte još 10 minuta od kada provri. 

Zatim ih usitinite štapnim mikserom u kašu. 

Kuvajte sok još 5 minuta i skidajte penu koja se pojavila na površini. 

Zatim dodajte sok od limuna, kuvajte još jedno 2 minuta. 

Dok spremate sok oprane i suve flaše i poklopce stavite u rernu i uključite je na 100 stepeni. 

Od momenta kada rerna dostigne 100 stepeni neka budu 10 minuta. Na taj način ćete steriilizovati flaše u poklopce.

Vrelim sokom punite vrele flaše, zatvorite, prevrnite naopačke slažite u šerpu sa poklopcem, prekrijte ćebetom i ostavite ih tako do sutradan, dok se potpuno ne ohlade.

Hladne prevrnite u normalan položaj i ubrzo čucete puckatanje, vakum koji povuće poklopac.

Odložite sa ostalom zimnicom. 






Нема коментара:

Постави коментар