петак, 26. јул 2024.

Praziluk sa pirinčem

Ovo je jedan vrlo fini hladni prilog, odličan za ove vrele dane i u dane posta. Kao prilog možete imati od tunjevine iz konzerve do mesa. Nama je sa tunjevinom bio odličan hladni letnji ručak




Sastav:


1 kg. praziluka tankog i samo beli deo, bez zelenog

120 ml. maslinovog ulja

100 g. pirinča

sok od 1/2 limuna

1 kašičica cimeta

1 kašičica bibera iz Jamajke, ako ne onda običnog. Biber iz Jamajke je slatkast i aromatičan 

1 kašičica šećera

malo soli


Priprema:


Praziluk je dobro da imate tanji praziluk, a ne onaj deblji. Ako ne koristite onaj koji nađete. Čisto radi estetike, ništa drugo.

Očistitre ga, odstranite zeleni deo, a beli deo isecite na krupnije kolutove od prilike debljine prsta. 

U šerpu stavite maslinovo ulje, praziluk, pirinač, sok od limuna, cimet, šećer, biber, malo soli i nalijte da bude do pola prekriveno vodom. Ne treba nikako da ogrezne u vodi. 

Promešajte, poravnajte, poklopite i kuvajte na umerenoj temeperaturi 30 minuta.

U toku kuvanja prekontrolišite da li je pirinač skuvan i eventualno dodaje još malo vode.

Kada je gotovo, otklopite, ostavite da se prohladi i zatim ga stavite u posudu sa hermetičkim poklopcem da se par sati ohladi u frižideru. 







Нема коментара:

Постави коментар