Ponovo listam maminu svesku sa receptima. Volim kolače i torte sa ukusom limuna i svaki recept koji nađem moram da napravim. Ovo je jedan od onih starinskih recepta, sa klasičnom puter kremom. Prvi put sam je pravila ovom prilikom i ako odlučite da je pravite jedno je pravilo, torta mora da vam odstoji preko noći, da bi ukus na kraju bio onaj pravi. Ako imate mogućnosti da kod lokalnih seljaka kupite domać puter, obavezno ga upotrebite za pravljenje ove torte i bićete prezadovoljni
Sastojci za koru:
5 jaja,
5 supenih kašika hladne vode
150 g. šećera
120 g. brašna
1 limun rendana korica
malo soli
Za puter kremu:
125 g. putera
200 g. šećera u prahu
sok od 1 limuna
Za posipanje:
Rendani orasi, bademi, lešnici, po vašem izboru. Meni je od svega ostalo po malo, pa sam to zajedno samlela i tom mešavinom posula tortu.
Priprema:
Umitite 5 belanca sa malo soli u čvrst sneg. Ostavite sneg od belanaca u frižider, dok pripremate ostatak mase za koru.
Zatim umutite 5 žumanca sa 5 supenih kašika hladne vode.
Počnite da dodajete malo po malo 150 g. šećera, dok ne utrošite sav šećer. Mutite dok masa ne postane svetla i penasta.
Dodajte rendanu koru od 1 limuna i na kraju dodajte kašiku po kašiku od 12 kašika brašna.
Mutite dok se brašno lepo ne sjedini.
U masu dodajte polako sneg od belanca, prevrćući masu varjačom od gore ka dole, dok vam se cela masa ne izjednači.
Kalup za torte kojem se skidaju stranice prečnika 22 cm. premažite puterom i pospite brašnom svuda po kalupu. Otresite višak brašna i sipajte masu za koricu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni nekih 25 do 30 minuta. U maminom pisaniju nije bila naznačena temepratura, samo je pisalo peći na tihoj vatri, pa sam se time rukovodila kod odabira temperature.
Po proteku 25 minuta probajte čačkalicom da li je torta pečena.
Pečenu tortu ostavite da se ohladi.
Priprema kreme:
Izvadite 125 g putera na sobnu temperaturu, iseckajte ga na parčad u činiji za mikser, da malo omekša da bi mogao da se muti.
Umutite dobro puter, zatim dodajte polako 200 g. šećera u prahu i mutite dok se šećer prosto ne izgubi pod puterom i masa postane penasta.
Zatim dodajte polako u tankom mlazu kao za majonez sok od jednog limuna.
Videćete kako je krema još posvetlela i dobila na volumenu.
Tortu presecite na dva dela.
Filujte tortu spolja i iznutra.
Nafiovanu tortu pospite mlevenim orasima, bademima, lešnicima, šta god imate.
Ostavite je da se stabilizuje u frižideru preko noći.
Jedna od letnjih varijacija ove torte može biti i da se u kremu dodaju jagode. Eto to mi je palo na pamet.
Korica za ovu tortu je mekana ko duša i možete je koristiti za pravljenje bilo koje torte.
Нема коментара:
Постави коментар