Pesto alla Genovese je poznati italijanski pesto od bosiljka. Ko se još nije susreo sa njim moj vam je savet da ga prvi put probate sa paradajzom. Isecite paradajz na kolutove i stavite malo pesta odozgo. Božanstveno!! Isto kao i svaki pesto možte ga koristiti za pripremanje jela, ja vrlo rado pravim i paštu sa pestom, ili ga koristim kod pripreme belih lazanja. Tradicija kaže da se pesto priprema u mermernom avanu i meša sa drvenim tučkom. U nedostatku ovoga možete ga napraviti i u seckalici, mada će vam ljubitelji tradicije reći ne nikako seckalica, samo ručno, jer ukus je sasvim drugačiji i prilikom pripreme kuhinjom se širi božanstven miris bosiljka. No, shvatam da nekada treba biti i praktičan i koristiti i neku od dostupnih nam mašinica da nam olakša život
Sastojci:
50 g. listova bosiljka
1 dcl. maslinovog ulja
2 čena belog luka
25 g. pinjola, ako nemate pinjole koristite badem bez kožice
6 supenih kašika Grana Padano ili Parmezana
2 supene kašike Pecorina (kačkavalj slučan parmezanu, samo što se pravi od ovčijeg mleka i jačeg je ukusa)
krupna so, koliko zahvatite između dva prsta.
Da se zna:
Veoma je važno znati tri stvari u vezi pesta:1. Kada se pravi pesto ne lupa se tučkom po avanu, već se blago pritiska tučkom i kružnim pokretima gnječite masu pod tučkom.
2, Važna napomena je da pesto mora biti napravljen dosta brzo, da ne bi došlo do oksidacije bosiljka.
3. Pesto je najbolje praviti i koristiti odmah. Ako va ostane pesta nepto posle upotrebite stavite ga u dobro poklopljenoj teglici i držite u frižideru.
Priprema:
Listove bosiljka operite i ostavite da se posuši na kuhinjskoj krpi.
U avan stavite 2 čena belog luka i malo krupne soli i počnite da pritiskate tučkom i da gnječite masu.
Kada se beli luk pretvorio u kremastu masu, dodajte pinjole i nastavite da gnječite. Trebaće vam strpljenja do konačnog rezultata, ali videćete da krajnji rezultat vredi svaki minut uloženog truda.
Kada su se izgnječili svi pinjoli dodajte bosiljak i nastavite da gnječite, dok vam se ne utroši sav bosiljak.
Zatim dodajte parmigiano i pekorino i nastavite da gnječite.
Potom počnite da dodajete malo po malo, kao za majonez maslinovo ulje, mešajte dok ne utrošite celu masu.
Koristite pesto kako ste zamislili.
Ako se odlučite pak za seckalicu postupajte po istom principu dodavanja sastojaka.
Ja sam od gore navedene količine dobila punu jednu ovakvu teglicu i još malo preko koje smo odmah iskoristili.
Нема коментара:
Постави коментар