Tahini je slana krema, od blago proprženog susama. Dosta se koristi u zemljama Bliskog Istoka, u Grčkoj, Tuskoj, kao dodatak u pripremi jela, kao što su humus, babaganaš, halva i drugi. Zovu ga još i puter od susama. Susam je bogat vitaminima E i B, u sebi sadrži magnezijum, silicijum, fosfor, gvožđe, cink, kalciju, pomaže kod snižavanja holesterola u krvi i prečiščavanju jetre. No kako u svega 100 g. tahini kreme ima čak 600 kalorija, treba biti oprezan. Ja ga koristim kod pripreme humusa i babaganoush
Sastojci:
100 g. susama
30 ml. ulja, običnog ili ulja od susama još bolje
so
Priprema:
U teflonskom tiganju na srednjoj vatri blago prepecite susam, stalno mešajte, susam mora ostati svetao.
Pazite ne sme da vam požuti ili nedaj Bože porumeni, jer će te u tom slučaju dobiti izuzetno gorku tahini pastu, boje čokolade.
Prepečen susam ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
U seckalicu stavite susam i usitnite je u prah. Zatim dodajte polako 30 ml. ulja i malo soli. Ako vam je i dalje jako gusto, možete slobodno dodati još malo ulja.
Vaša tahini pasta je gotova. Stavite je u teglicu i držite u frižideru do upotrebe.
Нема коментара:
Постави коментар