Beli luk i orasi suvrlo zanimljiva kombinacija u hlebu. Ja sam prvi put sad probala da napravim ovakav hleb i prezadovoljni smo. Mirisala je cela kuća dok se pekao. Može se jesti i bez ičega ili namazati malo putera odozgo ili šta vam već god padne na pamet
Sastav:
500 g. brašna
25 g. kvasca svežeg
2 kašičice šećera
1,5 kašičice soli
3 dl. vode
4 čena belog luka kad sam ga izmerila bilo je tu 20 g. belog luka
100 g. oraha
Priprrema:
Izvadite kvasac iz frižidera da vam se malo smlači na sobnoj temperaturi.
Brašno prosejte.
Zagrejte vodu da bude mlaka.
Kada se kvasac smlačio stavite ga u činijicu, dodajte malo vode, šećer, sve izmešajte i dodajte 2 supene kašike brašna.
Sve promešajte da vam bude gustina onako kao za palačinke. Poklopite tanjirićem, prekrijte krpama i ostavite da naraste.
Kada je kvas narastao u ostatak prosejanog brašna napravite udubljenje, stavite unutra kvasac, malo vode i mesite, dodajući stalno vodu, dok je svu ne utrošite.
Možete umesiti mikserom ili ručno, nekih 10 minuta.
Premestite testo na radnu površinu, napravite loptu, presecite malo površinu u krst, vratite testo u vanglu, prekrijte prozirnom folijom, uvijte u ćebe i ostavite na toplom da naraste.
Kada je testo naraslo, usitnite orahe i sitno iseckajte beli luk. Ja sam stavila 20 g. belog luka, nije svuda beli luk iste jačine, nama je ovo bilo taman. Ovo je helb u kome se baš oseća beli luk, a ne da ga ima u tragovima.
Stavite testo na radnu površinu, kratko ga premesite, tek da dobije oblik, razvucite ga rukama u oblik kvadrata veličine moj pleh je bio dugačak 30 cm, pa sam ga toliko i razvukla i po testu prospite prvo beli luk, a preko belog luka i orahe.
Sada to urolajte i napravite klasičan oblik za veknu hleba. Ovo sa uvijanjem je vrlo zgodno, jer ćete na taj način imati svuda ravnomerno raspoređen i beli luk i orahe, što kada se pravi punjeno testo nekada zna da bude problem, pa da se sve skupi na više gomilica.
Veknu stavite u pleh da bi dalje narastala, zasecite je nožem par puta po površini.
Pokrite testo krpom, da se ne bi sušilo i ostavite ga da narasta sat do sat i po vremena.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 40 minuta. Ako vam je rerna slabija možda će vam trebati koji minut više.
Нема коментара:
Постави коментар