недеља, 04. јул 2021.

Hladni pirinač artičokama sa šunkom

Danas smo za ručak imali hladan pirinač. Ovaj način pripreme pirinča ili pašte je u Italiji vrlo popularan, tokom vrelih letnjih dana i mogu vam reći ne bez razloga. Svaka od ovih obrok salata se može pripremiti uveče za sutra. Naravno ako imate u receptu sastojke koji su vodnjikavi, kao što je paradajz ili krastavac, njih dodajete hladne sat vremena pre serivaranja. Vrlo zgodno kada dođete sa posla iscrpljeni i ništa vam se naravno toplo ne jede. Vrlo je osvežavajuće, a istovremeno i zasitno. Ovo je jedna od milion kombinaca, sastojci mogu biti najrazličitiji svo moguće povrće, suhomesnato, sir. Ono što je važno je da za pripremu ovog jela koristite ili naš običan pirinač ili ako imate poseban pirinač za salate. Nikako nemojte koristiti pirinač za rižoto, koji prilikom kuvanja bude kremast, a nama to ovde ne treba.



Sastojci:


200 g. pirinča za salate ili našeg običnog pirinča,

100 g. šunke

50 g. crnih maslina

150 g. kukuruza kuvanog, ja sam iz konzerve

150 g. artičoka iz ulja, možete zameniti sa mariniram pečurkama

100 g. belog sira starijeg

maslinovo ulje

so

sok od limuna


Priprema:


Pirinač skuvajte u slanoj vodi prema uputstvu koje imate na pakovanju. Ovo možda izgleda banalno što sam vam napomenula, ali nije svaki pirinač isti, te im stoga nije potrebno isto vreme da bi se skuvali. Ja koristim italijanski pirinač baš za salate i meni je trebalo 14 minuta da ga skuvam. Pazite da vam pirinač ne bude raskuvan, mora biti čvrst.

Dok vam se kuva pirinač skuvajte i jaja.

Artičoke, kukuruz i masline izvadite iz tegle i ostavite da se ocede.

Skuvan pirinač properite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocedi.

Isecite masline na kolutove.

Šunku i sir isecite na kockice.

Promešajte, oceđen pirinač, artičoke, masline, šunku i sir.

Začinite sve sa malo maslinovog ulja i malo soka od limuna.

Dobro pormešajte i odozgo stavite kuvana jaja isečena na četvrtine.

Ostavite salatu jedan sat u frižideru pre serivranja, da se svi sastojci lepo prožmu

 

Нема коментара:

Постави коментар