недеља, 18. јул 2021.

Zapečene palačinke sa raguom

Recept stari, prastari iz nekih davnih 80-ih godina, koji sam dobila od moje drage komšinice Branke. Gospođa Branka je jedna fina dama istančanog ukusa koja je živi dokaz da kada neko ima talenta za kuhinju i kada je odrastao na kvalitetnom spremljenim delicijama nije kasno ni kada počnete da kuvate u četrdesetoj ili pedesetoj godini. Eto tako je i gospođa Branka počela da kuva, kada joj je njena stara majka gospođa Ljubica teškog srca "predala ključeve od kuhinje". Eto od nje sam preuzela nekoliko sjajnih recepata od kojih je ovaj jedan od njih. Ovom prilikom sam postavila istu verziju sa malom varijacijom, možete praviti sa dodatkom spanaća ili sa dodatkom pečurki, obe varijante su vrlo lepe



Za palačinke:

Za ovo jelo će vam trebati 14 do 16 palačinki, sve zavisi i koliko vam je veliki tiganj za palačinke. 

Pecite ih kako ih obično pečete, ja sam ih ovako ispekla i ostalo mi je još koja palačinka viška za slatku varijantu. Nemojte se truditi da vam palačinke budu tanke baš kao flis papir, ove su punjene i trebaja da ih ima, kao kad pravite lazanje

3 jaja

360 ml. mleka

360 ml. vode kisele ili obične

340 do 370 g. brašna u zavisnosti od vašeg brašna

3 kašike ulja


Ragu sa spanaćem ili pečurkama:

1 glavica crnog luka

1 arpadžik

2 šargarepe

150 g. pančete

3 čena belog luka

1 drška celera ili kockica korena celera

1 dl. vina

400 g. mlevenog mesa

500 g. spanaća ili 300 g. šampinjona isečenih na listiće

500 g. paradajz passate ili gustog soka od paradajza

origano

so, biber

3 karanfilića


Za bešamel:


75 g. putera

60 g. brašna

7,5 dl. mleka

muškatni oraščić

1 jaje

Parmigiano reggiano ili Grana Padano za posipanje količina odokativna


Priprema:


Napomena:

Ragu možete napraviti i dan ranije i sutradan dovršiti jelo.

Na malo maslinovog ulja propržite pančetu, dodajte seckan crni luk, arpadžik, šargarepu seckanu na kockice i celer takođe iseckan na sitno.

Dinstajte dok povrće ne svene. 

Zatim dodajte mleveno meso i njega prorpržite.

Kada se meso propržilo dodajte vina i kuvajte dok vino ne ispari. Važno vam je da svo vino ispari, da vam ragu posle ne bi bio kiselkast.

Kada je vino isparilo dodajte po volji ili pečurke sečene na listiće ili svež spanać i prodinstajte dok ne svene.

Zatim dodajte karanfilić i paradajz sok i dinstajte narednih 2 sata na najnižoj vatri, treba da se krčka polako kao sarma.

Povremeno poromešajte i ako je potrebno dodajte malo vode.

Na kraju dodajte so, biber i origano.

Ispeći palačinke, za ovo jelo vam treba 14 do 16 palačinki, ostatak iskoristite kako želite.


Bešamel:


Bešamel pravite klasično. Istopite puter, dodajte brašno i propržite ga. 

Kada se brašno upržilo dodajte polako mleka i mašajte. Kako bešamel upija mleko, tako dodajte ostatak mleka, dok se sve mleko ne utroši. Na kraju dodajte malo muškatnog oraščića.

Kako ćete bešamelom prelivati gornji sloj palačinki, gledajte da vam ne bude gust kao kačamak, već malo ređi.

Bešamel poklopite i ostavite da se ohladi.

U ohlađen bešamel umutite 1 celo jaje.

Ja nisam stavljala so u bešamel, jer je parmezan sam po sebi dovoljno slan, tako da nema potrebe.

Pola od ukupne količine bešamela sipajte u ragu sa mesom i promešajte, a drugom polovinom bešamela ćete prekriti punjene palačinke.


Slaganje:


Na dno pleha stavite par kašika ragua i par kašika bešamela da prekrijte dno pleha. 

Na svaku palačinku stavite 2 kašike ragua i savijte ili na jastučiće li ovako dugačko kao što sam ja to uradila.




Kada ste složili sve palačinke, pospite odozgo  parmezana i prelijte ih bešamelom.

Zapeći kao i lazanje dok ne porumene na 180 do 200 stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар