петак, 2. јул 2021.

Saltimbocca alla Romana

Danas vam predstavljam jedno izuzetno, izuzetno ukusno jelo, perjanicu grada Rima i cele regije Lazio. Jelo se vrlo brzo sprema, izuzetno je bogato ukusima, a za njega su vam potrebne samo tri osnovne stvari teletina, pršuta i žalfija




Sastojci:


300 g. telećih šnicli

1 dl. belog vina

pršuta tanko sečena

malo brašna

40 g. putera i malo maslinovog ulja

listovi žalfije


Priprema:


Za ovo jelo je važno imati meso odličnog kvaliteta, znači šnicle bez žilica i masti. 

Obod šnicle gde se nalazi opna isecite, to vam ne treba.

Pršuta treba da bude tanko isečena i nikako joj nemojte uklanjati masni deo, jer on ne samo što pomaže da meso bude mekše, već daje i izuzetan ukus ovom jelu.

Teleće šnicle dobro prosušiti uhinjskim papirom.

Istući ih lagano ravnom stranom tučka, da se malo rašire.

Preseći šnicle na dva ukli tri dela, u zavisnosti kolike su vam šnicle, videćete dole na slici.

Svako parče blago pobiberiti, ako ne volite, možete i da izostavite. 

Važno je ne soliti meso, jer je pršuta već dovoljno slana, i dodatnim prženjem će biti još slanija.

Na svako isečeno parče staviti komad pršute i na pršutu list žalfije.

Učvrstiti sve čačkalicom.



Blago pobrašnite poleđinu šnicle, znači onu stranu bez pršute i žalfije i otresite višak brašna.

U širokom  tiganju zagrejati puter sa malom kašičicom maslinovog ulja.

Kada se puter zagrejao, spuštati šnicle, ali prvo na stranu na kojoj se nalazi žalfija.

Propržiti minut dva, dok se ne blago ne zarumene, a zatim okrenuti i na drugu stranu.

Propržiti minut, dva i zaliti vinom.

Protresti tiganj, ne mešajte, pojačajte vatru da vino ispari.

Kada je vino isparilo, stavite šnicle na tanjir, i prodinstajte još par sekundi sok od mesa, čisto da se malo redukuje. Sos treba biti tečan, nikako gust. 

Servirajte saltimbocca prelivene sa sosom od kuvanja.

Ja sam kao prilog serivala propržen krompir sa ruzmarinom, lepo ide i krompir pire ili šta god vam padne na pamet.



Нема коментара:

Постави коментар