субота, 21. август 2021.

Paradajz punjen pirinčem alla Romana

Ovo vrlo jednostavno jelo, koje se još brže sprema je vrlo omiljeno u Italiji. Ja sam ga danas prvi put pravila i vrlo smo zadovoljni. Mogu se jesti topli ili hladni, odlično je kao laganje letnje jelo ili prilog uz ribu u doba posta ili nekog laganog parčeta mesa. Obično se sprema sa krompirom, pa se to zajedno peče, no kako smo mi krompir iz rerne imali sinoć, ovaj put sam ga zaobišla, bilo bi previše



Sastav:


4 paradajza veća i zrela, ali ne prezrela, već čvrsta, svaki od po od prilike 200 g. 

4  supenih kašika pirinča

1 čen belog luka

so, biber

začini po izboru. bosiljak, peršun, origano, nana

maslinovo ulje


Priprema:


Osnovno pravilo je da na svaki paradajz ide po jedna supena kašika pirinča. Ako vam je paradajz manji smanjite malo pirinač, ili povećajte broj paradajza.

Svaki paradajz zasecite pri vrhu, tako da dobijete poklopac.

Kašičicom izdubite unutrašnjost paradajza, pazeći da ga ne probušite. Najbolji način je da kašičicom zasečete ona tri mesnata kraka na paradajzu i kada ih odvojite od zidova paradajza rukama okrećite sredinu paradajza levo i desno i ona će se sama otkinuti, bez bojazni da ćete probušiti paradajz.

Unutrašnjost paradajza stavite u činijicu.

Izdubljen paradajz prevrnite na tanjir, da se dodatno ocedi od tečnosti.

Sada sitno ili iseckajte ili mini pimerom usitnite unutrašnjost paradajza u činijici.

Sitno iseckajte 1 čen belog luka i začine koje ste odabrali, so i biber. Ja sam koristila ovaj put bosiljak i peršun i malo maslinovog ulja.

Dodajte pirinač, sve promešajte, poklopite i ostavite 1 sat, da pirinač upije tečnost.



Posle sat vremena punite paradajz, znači svaki paradajz treba a ima 1 kašiku pirinča.

Odozgo rasporedite i preostali sok od paradajza.

Nemojte se začuditi ako vam paradajz ne bude pun do vrha, tako je i bolje, jer će se pečenjem u rerni skuvati i dobiti na volumenu. 

Paradajz treba da bude složen jedan uz drugi, ne treba praviti razmak između paradajza, jer će se on kuvanjem malo raširiti i omeknuti i može se desiti da pukne i da se raspadne tokom pečenja, ako budu odvojeni jedan od drugog.

Zato prvo odaberite pleh u kome čete peći paradajz.

Obložite ga papirom za pečenje i po dnu razmažite malo maslinovog ulja.

Svaki paradajz poklopite jednom kapicom i prelijte sa malo maslinovog ulja.

Ako imate veći pleh od količine paradajza, poslažite paradajz jedan do drugog i od alu folije napravite valjak i naslonite ga na zadnji red paradajza, tako da bude kao ograda, da se paradajz ne pomera, ili što je još bolje stavite oljušten krompir, isečen na kriške i posut sa malo ruzmarina.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 40 minuta ili na 180 stepeni 50 do 55 minuta. 

Izvadite pečeni paradajz, ostavite ga da malo odmori i zatim ga koristite, možete ga jesti i hladnog iz frižidera.


Нема коментара:

Постави коментар